Почти всеки месец София се сбогува с някоя от скромните

...
Почти всеки месец София се сбогува с някоя от скромните
Коментари Харесай

Вместо лъскав офис, галерия: обичайна съдба за софийска историческа къща

Почти всеки месец София се сбогува с някоя от " скромните " дву- и триетажни къщи, основали духа й на столица преди век. Наследниците на тази на ул. " Раковски " 167 обаче са амбицирали да бъдат прелестно изключение от правилото, най-малко към този момент. Вместо да я продадат, надстроят със стъкло или най-малко отдадат чартърен, Стефан Огнянов и Марин Маринов считат да открият място за изкуство, оповестиха самите те през днешния ден.

 Вместо бляскав офис, изложба: (Не)обичайна орис за софийска историческа къща
© Личен списък

Двуетажната къща с открита странична тераса и врата от ковано желязо се намира тъкмо против дома на Яворов на " Раковски ". Построена е от капитан Христо Г. Попов - някогашен кмет на София от 1899 и 1901 година, и министър в третото държавно управление на Васил Радославов), и е монумент на културата. Логично е Огнянов и Маринов, които са притежатели на горния й етаж, да желаят паметта за него да бъде уместно непокътната.

Когато е строена къщата, тук е бил краят на София и зад нея е имало тресавище, изяснява в писмо до медиите Стефан Огнянов, който е част от на Free Sofia Tour, организацията, която от години предлага безвъзмездни пешеходни обиколки на София. " От доста време ни се желае тук да стане пространство за просвета и изкуство. Обсъждали сме го с много хора, само че все нещо не доближаваше и оставахме на равнище концепция. Но моментът пристигна и след по-малко от месец ще имаме и първата галерия ", написа Огнянов.

Тя ще бъде на млада артистка, само че детайлности ще бъдат оповестени малко по-нататък. Планът е последователно мястото да събере своя библиотека и да се трансформира в място за срещи и културни събития.

Капитан (о.з. подполковник) Христо Георгиев Попов (1858 - 1951 г.) е роден в Шумен. Завършва с първия випуск на военното учебно заведение след Освобождението (1879 г.), след което и военната академия в Санкт Петербург. По време на сръбско-българската война от 1885 година командва 1-ви пехотен софийски полк и взе участие в боевете при Сливница, Гургулят, Бански дол и Пирот. Награден е с медал " За смелост " III степен, напомнят наследниците му. След като се уволнява от армията (1889 г.), приключва право в Швейцария и се връща в родината си, с цел да бъде част от публичния живот.Между 1899 и 1901 година е кмет на София, а по-късно е министър в третото държавно управление на Васил Радославов.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Изчезващото завещание (164)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР