Почти сигурно е, че периода 2023-2027 г. ще бъде най-топлият

...
Почти сигурно е, че периода 2023-2027 г. ще бъде най-топлият
Коментари Харесай

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещите досега 

Почти несъмнено е, че интервала 2023-2027 година ще бъде най-топлият петгодишен интервал, регистриран в миналото, защото парниковите газове и явлението Ел Ниньо (температурно съмнение, влияещо на климата по света – бел. ред.) в композиция водят до повишение на температурите, предизвести Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

Световните температури скоро ще надвишават по-амбициозната цел, заложена в Парижките съглашения за климата, като има две трети възможност това да се случи през една от идващите пет години, съобщи Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации (СМО).

Най-горещите осем години, регистрирани в миналото, са били сред 2015 година и 2022 година, само че прогнозите са, че температурите ще продължат да се покачват с ускоряването на изменението на климата.

" Има 98% възможност най-малко една от идващите пет години, както и петгодишният интервал като цяло, да бъдат най-топлите в историята ", съобщи СМО.

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година страните се споразумяха да лимитират световното стопляне до " много под " 2 °C над междинните равнища, измерени сред 1850 и 1900 година, както и до 1,5 °C, в случай че е допустимо.

Средната световна температура през 2022 г. е била 1,15 пункта над междинната стойност за интервала 1850-1900 година

СМО съобщи, че има 66% възможност годишните световни температури на повърхността на земята да надвишават 1,5 °C над прединдустриалните равнища за най-малко една от годините 2023-2027, като за всяка от тези пет години се предвижда диапазон от 1,1 °C до 1,8 °C.

Неизследвана територия

Макар това да не значи, че светът трайно ще надвиши парижкия индикатор, СМО бие паника, че краткотрайно и все по-често ще нарушаваме равнището от 1,5 °C ", съобщи ръководителят на организацията Петери Таалас.

" Очаква се през идващите месеци да се развие затоплящ се Ел Ниньо, който в композиция с провокираното от индивида изменение на климата ще тласне световните температури към непозната територия.

" Това ще има далечни последствия за здравето, продоволствената сигурност, ръководството на водите и околната среда. Трябва да бъдем готови. "

Ел Ниньо е широкомащабно стопляне на повърхностните температури в централната и източната част на екваториалния Тихи океан. Метеорологичното събитие нормално се случва на всеки две до седем години.

Състоянието на климата се колебае сред Ел Ниньо и противоположната му Ла Нина, а сред тях има неутрални условия.

По-рано този месец СМО съобщи, че вероятността за развиване на Ел Ниньо е 60 % до края на юли и 80 % до края на септември.

Обикновено явлението покачва световните температури в годината след развиването си, а в този цикъл това ще бъде 2024 година

Въпреки охлаждащото въздействие на изискванията на Ла Нина през по-голямата част от последните три години, най-топлите осем години в историята са били от 2015 година нататък, като 2016 година е най-горещата.

Топлината се задържа в атмосферата от така наречен парникови газове, които са на рекордно високо равнище.

Трите съществени парникови газа са въглероден диоксид, метан и азотен оксид.

Повишаване на температурите от 60-те години на предишния век насам

От 60-те години на предишния век насам междинните температури на сушата и морето наоколо до повърхността са се повишили.

Вероятността температурите краткотрайно да надвишават 1,5 °C над междинната стойност за интервала 1850-1990 година се усилва непрестанно от 2015 година насам, когато се считаше, че тя е близка до нулата.

Националната метеорологична работа на Англия " Met Office “ е водещият център на СМО за до 10-годишни прогнози за климата.

Макар че има 66% възможност една година сред 2023 и 2027 година да надвиши прага от 1,5°C, в този момент има 32% възможност цялата междинна петгодишна стойност да го направи, обявиха от " Met Office “.

" Прогнозите са, че средните глобални температури ще продължат да се покачват, отдалечавайки ни от ден на ден от климата, с който сме привикнали ", съобщи специалистът от Леон Хермансон.

Температурите през 2023 година евентуално ще бъдат по-високи от междинните за интервала 1991-2020 година в съвсем всички райони, като се изключи Аляска, Южна Африка, Южна Азия и елементи от Австралия, оповестиха от СМО, представени от БГНЕС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР