Почти половината от студентите, завършващи в чужбина, се завръщат у

...
Почти половината от студентите, завършващи в чужбина, се завръщат у
Коментари Харесай

Няма да повярвате какво прави всеки втори български студент в чужбина

Почти половината от студентите, завършващи в чужбина, се завръщат у нас. Тази оптимистична наклонност се следи през последните две-три години, заяви пред „ Телеграф “ Николай Христанов, специалист „ Висше обучение “ в „ Интеграл “,

„ Много младежи имат потребност и предпочитание да се върнат в България и да бъдат сполучливи тук “, разяснява той.

Вземайки тапия от влиятелни университети, те търсят реализация в по-големи компании у нас.

Въпреки пандемията ползата към образованието зад граница не е сподавен съществено. Всяка година към 10% от завършващите се ориентират към чужбина, което е към 4000-5000 студенти.

Разбира се, има прочут отлив поради ковид, само че той е в границите на 10-12% от кандидатствалите. Сериозен е обаче спадът на искащи да заминат да учат във Англия.

Причината, несъмнено, е Брекзит и орязването на чужденците от студентски заеми. Около 50% от претендентите се преориентират към други страни, сподели Христанов. Все отново над 50 английски университета са запазили таксите за европейци за образователната 2021-2022.

А Ковънтри даде банкет през юли, когато студентите имаха последна опция да теглят заем. В средата на октомври се чака висшите учебни заведения на Острова да разгласят таксите за идната година.

Сега те започват от 9250 до 35 000 паунда, като най-скъпа е медицината. Средно на Острова таксите са сред 17 000 и 20 000 паунда на година според от специалността.

Вместо във Англия, в този момент множеството български студенти аплайват в Холандия, Италия, Франция, Германия, Австрия, скандинавските страни. Белгия също се радва на огромен интерес тази година. А този към американските университети не стихва. Стипендии

в Съединени американски щати се отпускат и стипендии за спортни достижения и за претенденти с интернационалните награди от надпревари в научни дисциплини.

Във Франция таксата за бакалавърски стратегии е от 190 евро на година. В околните дни претендентите да учат в чужбина могат да се срещнат с опциите на идните изложби на есенния конгрес „ Световно обучение “ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Тази събота 30 университета ще вземат участие в ревю в Международното висше бизнес учебно заведение.

Учим бизнес във Франция, дизайн в Италия

Предпочитанията на нашите студенти там са свързани с бизнеса, политическите науки, архитектурата. Трудността идва от това, че множеството стратегии са на френски език. За разлика от Белгия, която предлага и специалности на британски.

Както за медии и връзки, за бизнес специалности, компютърни науки, електроинженерство, стопанска система. С 960 евро такса на година Белгия е привлекателна дестинация, разяснява Николай Христанов.

В Италия пък главно ползата е към специалности, свързани с графичен дизайн, анимация, интериорен дизайн. Отпускат се и стипендии, които могат да смъкват таксата до 4000 евро на година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР