Почти няма рецепта, в която да не се добавя щипка

...
Почти няма рецепта, в която да не се добавя щипка
Коментари Харесай

Черният пипер е бил валута в Древна Гърция

Почти няма рецепта, в която да не се прибавя щипка черен пипер. Той е най-лютив и благоуханен спрямо останалите сортове. Може да се открие цялостен, начукан или надробен.

Родината на черния пипер е Индия. Там той е играел основна роля. През годините с изключение на като фалшификация черният пипер е употребен и като обменна валута. Още в Древна Гърция той се явявал като чиста разменна монета. Смятан е още за един от най-свещените блага, които могат да бъдат поднесени на боговете. Години по-късно, през Средновековието, благосъстоянието на хората се измервало точно по размера на запасите им от черните зрънца.

Една от аргументите да е измежду най-предпочитаните подправки от антични времена до през днешния ден, е свойството на подправката да прикрие не дотолкоз пресния тип на храната. Особено в древността това е било от голямо значение заради неналичието на улеснения като ледник и фризер. Това в композиция със мощният мирис и пикантният усет прави черния пипер в действителност скъп.

Черният пипер се получава от безпрепятствено увивно растение, наречено Piper nigrum. От него произлизат още белият и зеленият пипер. Разликата в сортовете се получава по отношение на другите стадии на развиване на плодовете на растението, както и методите на обработка.

 Черен пипер на зърна

Растението, от което се добиват пиперените зрънца, избира горещия и мокър климат. Около три-четири години след засаждането си стартира да дава дребни бели цветчета, които се трансформират в зрънца пипер.

За черен пипер гроздовидните цветя се берат, до момента в който зрънцата са полузрели, тъкмо преди да станат червени. Процесът на обработка стартира с изсушаване, при който стават черни на цвят. Днес съществени производител на черен пипер са Индия и Индонезия.

Както всяка друга фалшификация, и в черния пипер се крият голям брой изгоди. Приемът му потвърдено усъвършенства храносмилателните процеси, както и работата на чревния тракт. Интересното е, че той подтиква вкусовите центрове, като по подобен метод до стомаха се изпраща сигнал да се усили отделянето на хидрохлорна киселина.

 Млян черен пиепр

Именно тя обуславя безпроблемната работа на стомаха. Освен това ченият пипер има диафоретични свойства - усилва секретирането на уринирането. Има мощни антиоксидантни и антибактериални свойства.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР