Почти нищо не е официално известно около отстраняването на главния

...
Почти нищо не е официално известно около отстраняването на главния
Коментари Харесай

Доста мокра операция“. Как се пази контрабандист

Почти нищо не е публично известно към отстраняването на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и директорката на Агенция " Митници " Петя Банкова. Затова пък се появиха няколко фотоси с пудел и пари. Атрактивните сюжети пълнят новините. Защо?

35 години след рухването на комунистическия режим и закриването на тайните служби, въздействието на сътрудниците на Държавна сигурност (ДС) и следените канали за контрабанда на разнообразни артикули към момента са настояща тематика.

В началото на април при и Комисията за противопоставяне на корупцията бяха арестувани директорката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и още двама души - Марин и Стефан Димитрови . За първия стана ясно, че е бил чиновник на Държавна сигурност и Министерство на вътрешните работи.

В сюжета беше забъркано и името на Никола Николов – Паскал . Неговото име се в общественото пространство през 90-те години на предишния век по отношение на контрабанда на цигари. За Паскал също има данни, че е обвързван със службите.

След ареста на тримата основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев ,, а. В протокол от разпит на Коцев, който се появи в избрани медии, само че достоверността му не беше отречена, той приказва за Марин и Стефан Димитрови, че се „ занимават с контрабандна активност “, а за лице с прякор Паскал, че е „ широкоспектърен състезател в разнообразни противозаконни действия “. Коцев споделя, че Димитрови са го срещнали с Паскал.

Има доста малко публична информация за следствието против директорката на митниците, която в това време беше освободена, и ролята на Живко Коцев. Но дребното данни бяха задоволителни, с цел да насочат фокуса повече от 30 години обратно - към държавните канали за контрабанда.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията за това по какъв начин бяха основани контрабандистите.

Най-важното от изявлението " Когато се появи тематиката за Паскал, се направи опит да се направи оценка и се оказа, че той няма досие. Т.е. няма полицейски регистрации, което беше повече от необичайно. Той в действителност е траял да сътрудничи на новите служби и това е повода той да заобикаля от фокуса на полицейските и специфичните служби и на медиите ". " Защо той няма проблеми със службите – тъй като споделя информация за непознати канали. За да работят неговите канали, той доставя информация. И това устройва хората, които работят по противодействието на контрабандата в България ". " Един шеф или заместник-директор не постъпват по този метод (да се срещат с оперативно забавни лица – бел.ред.). Ако желаете да имате информация от агентури, които имат престъпни характерности, не се срещате вие. Има си хора, които вършат тези срещи ". " Криминалните източници внезапно стават ръководители на чиновници в нашите органи за вътрешна сигурност ". " [Износът на горива по време на югоембаргото] е евентуално най-големият контрабанден канал, който се построява в България. Обемите са великански. Оценките на държавното управление на [Иван] Костов бяха за над 1 милиарда $, които България е изнесла ". Скрит пренос
Преди 1989 година в България същестува така наречен прикрит пренос. Това е държавна политика на комунистическото държавно управление посредством Държавна сигурност, с която на процедура се покровителства контрабандата. Основните артикули, с които се търгува са каптагон, цигари и оръжие.

" Държавната тютюнева компания „ Булгартабак “ е най-големият в света производтел на цигари към оня миг “, сподели Тихомир Безлов. По думите му „ едно от нещата, които я прави конкурентна, е открадването на рецептурници на огромните цигарени компании “. В този интервал България дейно изнася цигари за така наречен разрастващи се страни.

След рухването на комунистическия режим контрабандните канали не изчезват, а минават в частни ръце. В началото на 90-те години над тогавашната Съюзна република Югославия е наложено ембарго за импорт на петролни артикули. Това ембарго също играе роля в построяването и одобряването на контрабандните канали. „ Това е евентуално най-големият контрабанден канал, който се построява в България. Обемите са великански. Оценките на държавното управление на [Иван] Костов бяха за над 1 милиарда $, които България е изнесла “, сподели Безлов.
Кой е Паскал
След 1989 година към този момент някогашни чиновници и сътрудници на Държавна сигурност не престават да употребяват контрабандните канали, само че като частен бизнес. Именно с потреблението на тези канали се свързва името на Паскал. „ Защо той няма проблеми със службите – тъй като споделя информация за непознати канали “, сподели Безлов. По думите му Паскал не работи за българския пазар. „ За да работят неговите канали, той доставя информация. И това устройва хората, които работят по противодействието на контрабандата в България “. Безлов сподели, че по този метод Паскал не визира българския пазар. „ Изнася за външни пазари, само че оказва помощ за намаляването на вредите за бюджета. [Хората от службите] разсъждват по този метод: това е О.К. за нас “, сподели Безлов.

Името на Никола Николов не се загатва публично от българските управляващи. То се появява в разнообразни медии, които се базират на „ свои източници “, които споделят, че той е разгласен за търсене.
Нерегламентирани връзки
Покрай ареста на директорката на митниците бяха публикувани фотоси с незнаен генезис и създател, на които се виждат в разнообразни комбинации Петя Банкова и Живко Коцев със арестуваните Марин и Стефан Димитрови. „ Един шеф или заместник-директор не постъпват по този метод. Ако желаете да имате информация от агентури, които имат престъпни характерности, не се срещате вие. Има си хора, които вършат тези срещи “, сподели Тихомир Безлов. По думите му „ престъпните източници внезапно стават ръководители на чиновници в нашите органи за вътрешна сигурност “.

Банкова, Коцев и Марин и Стефан Димитрови не са коментирали фотосите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР