Почти е спряла работата по участъците на магистрала “Хемус”, които

...
Почти е спряла работата по участъците на магистрала “Хемус”, които
Коментари Харесай

Строители напускат “Хемус” – държавата не им плаща, но начислява ДДС

Почти е спряла работата по секторите на автомагистрала “Хемус”, които бяха най-напреднали със строителството и би трябвало да бъдат приключени следващата година и през 2024 година
Това написа “24 часа”, базирайки се на пътностроителни компании, ден откакто стана ясно, че поради неналичието на индексация на строителните контракти България е застрашена от това да загуби към 6,7 милиарда лева европейски средства от строителни обекти, които не могат да бъдат финализирани поради поскъпналите материали.
Темповете на създаване на “Хемус” са забавени още предходната година при служебното държавно управление. Макар тогава министърката на районното развиване Виолета Комитова да твърдеше, че не е серпантина дейностите по лот 1, 2 и 3 на “Хемус”, държавната “Автомагистрали” ЕАД бави разплащанията на компаниите, наети с инхаус контракти и те са били принудени съвсем да спрат работата.
Най-засегнат е 50-километровият сектор от пътен възел Боаза, до който в този момент стига автомагистралата, до разклона за Плевен.
Този откъслек е разграничен на три лота, по които работата почна още през 2018-2019 година За идващите към момента няма подготвени механически планове и съвсем през цялата 2021 година министър Комитова твърдеше, че там няма по какъв начин да почне строителство и че договорите, по които на компаниите са платени предплатено пари, са противозаконни. Вътрешният министър Бойко Рашков даже почна да ревизира какво са създали компаниите с платените към този момент суми.
През това време Комитова обясняваше, че единствените сектори, по които няма проблеми и се работи интензивно, са лот 1, 2 и 3. Към днешна дата обаче думите ѝ не се удостоверяват от изпълнителите.
“Почти сме спрели работа, тъй като не ни заплащат. За цялата 2021-а сме получили единствено две плащания”, изясни Живко Недев, изпълнителен шеф на “Хидрострой” АД. Фирмата е подписала най-големия контракт за лот 1 на стойност 213 млн. лева, само че по него са платени към 60% от парите. Договорените действия по този сектор са свършени на към 65%, удостовери последната ревизия на аутобана, направена от районния министър Гроздан Караджов през април.
По сектора има контракти и с други компании, само че с по-ниски стойности. Те също са получили предплатено пари, само че надалеч не цялостните суми.
По-слабо е осъществяването по лот 2 - едвам към 14%, само че строителството на този сектор стартира по-късно и неговият пусков период е 2024 година Там главната работа прави държавната “Автомагистрали”
но другите две компании, наети от нея, се въздържаха от диалог с “24 часа”. Според източници от сектора обаче казусът е същият – още по време на служебното държавно управление “Автомагистрали” са почнали да бавят с месеци заплащанията.
Идентично е ситуацията и на лот 3, сподели Лазар Лазаров, някогашният ръководител на пътната организация, който сега е зам. изпълнителен шеф на “Пътинженерингстрой – Т” АД. Тази компания има контракт за лот 3. И там заплащанията са нередовни, заради което компанията е понижила темпото, въпреки и да не е спряла изцяло.
“Овъртолихме се с заеми, с цел да довършим този сектор, популярност богу, че работим и по други обекти и към този момент съумяваме. Независимо че част от парите са платени авансово и се чака с тях да сме купили от дълго време материалите, с цел да избегнем казуса с жестоката инфлация, не можем да си позволим да купим всичко предварително”, разяснява Лазаров. И изясни, че предплатено платените пари се удържат по специфична скица при всяко довеждане докрай на даден обект. Когато “Автомагистрали” удостовери, че дадена активност е осъществена, тя издава фактура, само че цената ѝ се понижава съразмерно с % от контракта, който съставлява задатъкът.
“Например платили са ни половината под формата на задатък. Когато приключим някой обект, който коства 10 млн. лева, не ни заплащат 10 млн. лева, а понижават сумата с 50%. Но въпреки всичко би трябвало да платят”, изясни той.
С фактурите обаче настава и различен проблем, за който призна и шефът на “Хидрострой”. Те се издават от “Автомагистрали” ЕАД, макар че постоянно парите не се заплащат или това се прави с месеци забавяне. Но съгласно Закона за Данък добавена стойност с датата на издаването на фактурата получателят на парите е задължен да внесе 20% от цената в хазната до 14-о число на идващия месец.
Ако не го направи, от първо число на по-следващия месец Национална агенция за приходите стартира да начислява рента за забавянето
Тя по закон е 10 процентни пункта над главния лихвен %, т.е. сега е 10%.
От същото пострадаха предходната година и компаниите за пътно поддържане – на тях АПИ издаваше фактури за свършената работа, само че след юли бе престанала да заплаща пари и компаниите се трансфораха в длъжници на хазната. Те и до ден сегашен не са си получили парите и страната им дължи към 800 млн. лева, а те от своя страна дължат на хазната към 160 млн. лева
Според един от строителите, с които “24 часа” беседва, няма метод една фактура да не бъде призната, откакто е издадена, без значение дали си получил парите, или не.
Фирмите настояват още, че в никакъв случай не са били в позицията да избират дали да свършат дадена работа, която АПИ им разпорежда, или да откажат. Според договорите им, в случай че откажат даден ремонт да вземем за пример, би трябвало да платят 100% от цената му.
Затова и нито една компания в пътния отрасъл не може да си разреши лукса да откаже да свърши нещо по към този момент подписаните контракти.
От “Автомагистрали” ЕАД споделиха, че ще създадат цялостна инспекция какво са плащали на компаниите за първите три лота от автомагистралата досега и ще отговорят в четвъртък. Но било съвсем невероятно да не са се разплащали постоянно. В момента държавната компания има напълно ново управление - целият петчленен съвет на шефовете е с друг състав от този, който управляваше компанията през предходната година. Още на втория месец на държавното управление районният министър Гроздан Караджов в профил остарялото управление и назначи краткотрайно дотогавашните основни инженери за шефове до провеждането на конкурс. Конкурсът е в заключителната си фаза и се чака всеки миг да бъдат оповестени новите членове на борда на шефовете, а по-късно - и изпълнителният шеф. От районното министерство към този момент отклоняват коментар за вероятно прекъсване на строителството на “Хемус”, най-малко до момента в който не стане ясно дали и по кое време ще мине през държавното управление методиката за индексиране на строителните контракти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР