Почти две години след експлозиите в метрото на станции Шуман

...
Почти две години след експлозиите в метрото на станции Шуман
Коментари Харесай

В Брюксел има музей на Обединена Европа

Почти две години след детонациите в метрото на станции Шуман и Малбек, през днешния ден в Брюксел е умерено. Само патрулиращият в цялостно снаряжение и подготвен за пукотевица боец обикаля, като оглежда в близост със засилено внимание. Градът продължава да бъде посещаван от хиляди туристи и посетители, а локалните хора просто следват своята ежедневна стратегия.
 16-6  16-5  16-4  16-3  16-2  16-1
В Брюксел, както знаем, са всички европейски институции, а на България в този миг се отделя особено внимание поради председателството ни на Съвета на Обединена Европа. Затова пред фасадите на постройките на евроинституциите нашето знаме се развява до това на Европейски Съюз, а в осведомителните центрове се дава изобилна информация за нашата страна, за участието й в Европейски Съюз, за актуалното ни председателство и за опциите, които то предлага за контакти, посредничества, връзки и всевъзможни интернационалните връзки в границите на Европейския съюз.

Но, в случай че желаете да разберете повече за хронологията в историята на Обединена Европа,

безусловно би трябвало да посетите Парламентариума

Входът е свободен, а достъпът е целогодишен, всеки ден от 9 до 18 ч. На входа те ревизират подробно за рискови и непозволени предмети, след това те питат на какъв език искаш да ти бъде поднесена информацията. Мултимедийният гид премяташ на врата и поемаш към залите на обособените експозиции, показани по извънредно съвременен интерактивен метод в разнообразни механически съоръжения. Първо минаваш през нещо като тунел, където от всички страни ти приказват на всичките езици на страните членки на общността. Всяка последваща зала е притъмнена, светят единствено мониторите или експонатите, за които става дума. Когато докоснеш стрелката под всеки от тях, стартира да тече информация на определения език, обясняващ стъпките, през които минава Европа от края на Втората международна война до наши дни.

В залите на музея в съботния ден доминират групи от възпитаници и студенти, както и фамилии с дребни деца, като за тях са проведени специфични ролеви игри, в които ги срещат с нуждата от обединяването на Европа, с изгодата от активността на Европарламента и обособените комисии. Всичко е поднесено разбираемо и налично за деца от 6-годишна възраст нагоре, като далите отговор вярно на въпросите получават премия при излизането от музея.

Интересно е каква тъкмо информация се дава тук за нашата страна.

Представянето ни стартира с снимки от протестните придвижвания

при започване на демокрацията през 1989 година, през момента на влизането ни в Европейски Съюз и дейното ни участие в него, за работата на нашите депутати в обособените комисии на Европарламента.

Всъщност още на входа на музея те питат искаш ли да осъществиш връзка с някой от евродепутатите, представляващи жителите на своята или друга страна. Можеш да влезеш в директна връзка със своите представители в Европейския парламент, да научиш какво вършат те в Брюксел или в Страсбург. Всеки един от над 500-те евродепутати е показан със фотография и къса визитка. В залите

можеш да стартираш европейска гражданска самодейност

с която да поискаш правене на нов законодателен акт. За задачата би трябвало да събереш един милион подписа от няколко европейски страни, с цел да бъде импортирана напряко в съответната Европейска комисия.

Имаш искане или недоволство по отношение на използване на правото на Европейски Съюз? Или те интересува дейната отбрана на твоите права като жител? Можеш да се свържеш с комисията по петиции на Екологичен потенциал. Или имаш недоволство от някоя институция или орган на Европейски Съюз? Свързваш се с европейския омбудсман. Неговото седалище е в Страсбург. Дава се съответна връзка с него.

В другите зали на музея може да се получи всякаква информация, даже последните вести и изявленията на подобаващ тв канал. 24 уеб страницата предават новините на 24 публични езика на Европейски Съюз. Седнал комфортно в кресло в кръгла зала, където стените са цялостен екран на 360 градуса, можеш да гледаш в действително време съвещанията на Парламента в пленарната зала.

На специфични монитори в друга зала можеш да дадеш своя глас или да се кандидатираш в страната си по местоживеене, даже да не си неин жител. Като добра опция за многонационалната народна власт, ти решаваш кои да бъдат твоите представители на идващите избори за Европейски парламент. Непряко можеш да участваш в полемики и семинари.

А на един екран ти задават поредност от въпроси, дискутирани в обособените комисии, за които желаят твоето персонално мнение. Резултата най-после сверяваш с процентите дали своят вот „ за ” и „ срещу ” и разбираш дали твоят отговор съответствува с преобладаващия. Въпросите засягат да вземем за пример равноправието сред мъжа и дамата и дали нежният пол е с задоволително наличие в Европарламента, дали си за основаване на обединени европейски войски и дали би сменил незабавно автомобила си с различен, задвижван с екологично гориво, и прочие
Най-забавна за младежите се оказва залата с ситуирана карта на Европа на пода, с обособени точки на няколко определени градове за всяка страна членка. Тук България е показана

в три точки – София, Странджа и Белене

В първата се дава информация за столицата ни като председателстваща Съвета на Европейски Съюз и за всичките най-важни институции в нея. Странджа е показана като планина с неповторими растителни и скотски типове, а Белене – като актуален транспортен възел по Дунава. И нито дума за злокобното минало на острова…
Дългата разходка може да продължи два часа, по тази причина най-после отдъхваш в кафето на чаша парещ шоколад или ментов чай, или отсядаш в читалнята с подредени вестници, излизащи на всичките 28 езика, в които се отразява най-активно работата на Европейския парламент. Тук имаш интернет достъп до всяка точка по света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР