Почти 900 хиляди лева ще бъдат раздадени на партиите, коалициите ...

Почти 900 хиляди лева ще бъдат раздадени на партиите, коалициите

900 000 лева получават партии и коалиции за медийна реклама преди вота

Почти 900 хиляди лв. ще бъдат раздадени на партии те, обединенията и инициативните комитети за финансиране на предизборната акция в медиите, се схваща от решаване на ЦИК.

8 партии и 2 сдружения , участващи както в президентската конкуренция , по този начин и в изборите за Народно заседание , ще получат по 80 000 хиляди лв. . Това са партии те " Българска социалдемокрация-Евролевица " , " Вътрешна македонска революционна организация " , " Български съюз за директна народна власт " , " Българско национално обединяване " , ВОЛЯ, " Глас национален " , Русофили за възобновление на отечеството " , " Правото " , " Атака " , " Общество за нова България " , и обединенията " Патриотичен фронт " и " Национално обединяване на десницата " .

На тях за всеки обособен избор страната дава средства за медийни пакети в размер на 40 000 лева Изборният кодекс гласи, че тази сума се отпуска на всички участници във вота, които нямат право на държавна дотация по Закона за политическите партии.

Останалите 7 партии , 9 инициативни комитета и 1 коалиция ще получат по 40 000 лв. за избора, за който са декларирали присъединяване . Сред тях е формацията " Продължаваме смяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Инициативни комитети, регистрирали кандидатска листа в изборите за народни пълномощници на 14 ноември 2021 година , които имат право на медийни пакети в размер на 5000 лева са Давид Леви и Петър Низамов.

Източник: novinite.bg