Почти 500 носорога са били убити от бракониери в Южна

...
Почти 500 носорога са били убити от бракониери в Южна
Коментари Харесай

Близо 500 носорога са убити в Южна Африка през 2023 година

Почти 500 носорога са били убити от бракониери в Южна Африка през предходната година, което е с 11% повече от 2022 година, макар напъните на държавното управление да се оправи с противозаконната търговия с рога, оповестиха министри, съобщи Агенция Франс Прес.

Страната е дом на по-голямата част от носорозите в света и гореща точка за бракониерство, което се дължи на търсенето от Азия, където роговете се употребяват в обичайна медицина поради хипотетичния им лечебен резултат.

Министерството на околната среда съобщи, че 499 от дебелокожите тревопасни животни са били убити през 2023 година, най-вече в държавни паркове.

Най-голям дял от лъвовете са бракониерски убити в източната провинция Квазулу-Натал, като единствено паркът Хлухлуве-Имфолози - най-старият резерват в Африка - е изгубил 307 животни.

" Това е най-голямата бракониерска загуба в тази провинция. Мултидисциплинарни екипи не престават да работят неуморно в опит да забавят този безсърдечен напън ", съобщи министърът на околната среда Барбара Криси.

През последните години управляващите ускориха сигурността, изключително към националния парк Крюгер - туристически магнит, граничещ с Мозамбик, в който популацията на носорозите фрапантно понижа през последните 15 години.

Това е довело до по-малки загуби там - през 2023 година са убити 78 носорога, което е с 37% по-малко, в сравнение с през 2022 година

Но то също по този начин е тласнало бракониерите към районни и частни резервати като Хлухлуве-Имфолози.

Миналата година правоприлагащите органи са арестували 49 обвинени бракониери в Квазулу-Натал, споделя Крийси.

В цялата страна 45 бракониери и трафиканти на рога са наказани, добавя тя.

Сред тях е и някогашен рейнджър, наказан на 10 години зад решетките за убийството на носорог, за който по-късно твърди, че го е нападнал.

От 2023 година Управлението на националните паркове изисква от новите чиновници да преминат тест с детектор на лъжата заради опасения, че някои от тях може да са в сговор с бракониери.

Роговете на носорозите са доста търсени на черните пазари, където цената за тегло съперничи на тази на златото и кокаина.

Въпреки това през септември предходната година Международният съюз за отбрана на природата (IUCN) заяви, че с помощта на напъните за запазване на природата броят на носорозите в цяла Африка е повишен.

Близо 23 300 екземпляра са бродили на континента в края на 2022 година, което е с 5,2 % повече спрямо 2021 година, обявиха от IUCN, като прибавиха, че нарастването е първата " добра вест " за животните от повече от десетилетие.

Според обособена оценка на Международната фондация за носорозите в Южна Африка живеят към 15 000.

" Въпреки че тези обновени данни на IUCN за популациите дават вяра, тези достижения остават слаби, до момента в който продължава рецесията с бракониерството ", съобщи във вторник Джеф Кук от Световния фонд за дивата природа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР