Почти 17 000 са проверките, които контролните органи на Инспекцията

...
Почти 17 000 са проверките, които контролните органи на Инспекцията
Коментари Харесай

Близо 45 хил. нарушения откри Инспекцията по труда

Почти 17 000 са инспекциите, които контролните органи на Инспекцията по труда са направили през годината по специфичната мярка от Плана за активността на Агенцията, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд. Това са близо половината от всички 37 500 инспекции, демонстрират оперативните данни за единадесетте месеца на 2021 година Наетите в тестваните по мярката предприятия са 665 000 души, оповестяват от пресцентъра на Главна ревизия по труда.

Установените при тези инспекции нарушавания, свързани с реализирането на трудовите правни отношения, са 46 250. Този тип нарушавания касаят работата без трудов контракт, заплащането, нерегламентирано полагане на ексклузивен труд, неспазване на наредбите по работното време, почивките и отпуските, и са причина за полагане на недеклариран труд.

От общо към 8000 актове за определяне на административно нарушаване, по мярката са издадени 4100, от които 3530 за нарушавания на нормите, свързани с реализирането на трудовите правни отношения. Традиционно за този тип нарушавания се издават към 75-80 на 100 от всички актове. Това е индикатор за високата придирчивост на инспекторите по труда във връзка с нарушаванията, които крият риск от потребление на недеклариран труд, се показва в известието.

В допълнение още към 20 на 100 от инспекциите на Инспекцията по труда се правят годишно в строителството и селското стопанство, които са разпознати като рискови браншове във връзка с недекларирания труд. При всяка инспекция наложително се ревизира и дали заварените на обекта работещи имат подписани писмени трудови контракти и дали те са регистрирани в Националната организация за приходите. В Плана за активността на Агенцията за 2021 година са планувани и инспекции в към 2000 обекта на надзор, които са разпознати като високорискови по повод използването на трудовото законодателство.

Проверки в обекти с висок риск от допускане на нарушавания ще се възнамеряват и през 2022 година Нивото на риск се дефинира според Методика за установяване на рисковия капацитет, създадена по план " Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ", финансиран от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Един от индикаторите с най-голяма тежест за установяване на равнището на риск са откритите нарушавания за работа без трудов контракт.

" Видно е, че Инспекцията по труда към този момент извършва една от рекомендациите за предварителна защита на недекларирания труд - за идентифициране на най-рисковите обекти във връзка с потреблението на подобен и ориентиране на контрола предпочитано към тях ", е отбелязала изпълнителният шеф на Агенцията Румяна Михайлова по време на кръгла маса, на която са били показани и разисквани 51 оферти и Методика за предварителна защита на недекларираната претовареност от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Те са създадени в границите на изпълнявания от организацията план BG05M9OP001-1.051-0001 " Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност ". Инспекцията по труда взе участие в Обществения съвет, основан по плана.

" За ГИТ е извънредно значимо обсъжданите оферти да подсигуряват успеваемостта на надзор на съответните органи. Важно е при подготовката на законодателни промени да се търси салдото сред гъвкавостта на трудовите и осигурителни връзки и правата на работещите ", е декларирала още Румяна Михайлова, представена в известието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР