Почти 15 хиляди заразени от COVID-19 за денонощие регистрираха в

...
Почти 15 хиляди заразени от COVID-19 за денонощие регистрираха в
Коментари Харесай

Първи ден в Нидерландия след въвеждането на строгия локдаун

Почти 15 хиляди инфектирани от COVID-19 за денонощие записаха в Нидерландия. Страната е първата, която вкара непоколебим локдаун поради Омикрон. Новите ограничения влязоха в действие тази заран.

Предколедното въодушевление отстъпи от улиците на Амстердам. От 5 часа сутринта в Нидерландия е работят строги ограничавания.

" Изглежда нереално. Вчера тук беше цялостно с хора, а в този момент е пусто ", разяснява гражданин на града.

Социалният живот в Нидерландия замира до 14 януари, до тогава са рестриктивните мерки. Но в случай че КОВИД обстановката в страната не се е нормализирала ограниченията ще бъдат удължени.

" Не утвърждавам тези ограничения. Хората би трябвало да се приспособяват към тази обстановка. Трябва да има правила, като да вземем за пример съблюдаване на отдалеченост от метър и половина, а не цялостно затваряне ", изяснява различен жител.





Магазините, които не продават артикули от първа нужда от през днешния ден не работят. До късно през нощта търговците се подготвяха за дългото затваряне.

" Определено няма да е Коледата, която чакахме ", разясняват хората.

Затвориха заведенията за хранене, питейните заведения и кафенета. Мерките засегнаха и фризьорските салони. Не работят и спортните зали. От понеделник учебните заведения и университетите затварят.

" Омикрон се популяризира доста бързо. Притеснявам се и съгласно мен е по-добре всички да сме по-внимателни ", твърди гражданин на Нидерландия.

Нидерландия ще посрещне празниците без огромни събирания. Разрешено е семействата да канят най-вече по двама души. Изключение има за Коледа и Нова година - тогава гостите могат да бъдат четирима.

Нидерландия е от страните в Европа с висок % на имунизация - 86 % от възрастното население на страната е ваксинирано, само че единствено с две дози. Като причина за скока на инфектираните, здравните управляващи регистрират бавното протичане на акцията за бустерните дози. От 7 януари всички над 18-годишна възраст са призовани да си слагат подсилваща ваксина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР