Почивните дни около Коледа и Нова година освен празничност и

...
Почивните дни около Коледа и Нова година освен празничност и
Коментари Харесай

Празниците са „работно време“ за крадците

Почивните дни към Коледа и Нова година с изключение на тържественост и богати трaпези, дават и благоприятни условия за пътешестване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напущат своите домове, с цел да гостуват на свои близки и другари.

Но празниците също по този начин могат да се поясняват и като „ работно време ” от избрани представители на обществото.
Добре е да се вземат ограничения за предотвратяване на жилището и скъпите движимости преди тръгване. Бъдете виновни и не допускайте немарливост към имуществото си, поучават от ОД на Министерство на вътрешните работи - Варна.

За сигурността на дома

1. Нека да запазим поверителност за идните си проекти! Споделянето на желанията за отсъствия от вкъщи с необятен кръг от хора не е целесъобразно.

2. При овакантяване на дома за празниците парите и скъпите движимости не трябва да бъдат оставяни в жилището, без съответните ограничения за сигурност. Интерес за крадците провокират пари, украшения от доблестен метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, портативни компютри, цифрови фотоапарати.

3. Оставете осветлението включено, в случай че жилището ще е празно единствено за една нощ! А, в случай че отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да пандизите добре всички порти и прозорци. Осигурете непосредствен, който да наглежда жилището.

4. Не оставяйте ключове от вкъщи си на леснодостъпни места!

5. Бъдете деликатни кого и по какъв начин пускате у дома! Информаторите на крадците са най-разнообразни.

6. Ако бъдат видяни съмнителни следи от взломяване или бъде усетено сходно желание, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е доста значима, тъй като никой не е застрахован.

За безвредно извършване на покупки

Приоритет в работата на варненските служители на реда е противодействието на закононарушения от рода на джебчийските обири и кражбата на движимости, оставени без контрол. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, инфектирани с въодушевление и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на дарове е прелестно занятие, което би трябвало да донесе наслада на всички и по тази причина е значимо да се положат оптимални старания за предварителната защита на джебчийските обири.

1. Добре е да не се носят огромни суми пари, а в случай че въпреки всичко се постанова - да бъдат разграничени на части и сложени на разнообразни места. При разплащане на сметки, да не се отваря необятно портмонето, с цел да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

2. При попадане в тълпа, чантите би трябвало да бъдат притиснати компактно до тялото, начело, тъй че контролът над тях да е непрестанен.

3. Портфейлът или парите не трябва да се оставят без контрол. Без значение дали е по време на пробване на дреха, ядене в заведение или просто отмора.

4. При прилагане на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че индивидът зад Вас няма видимост. Препоръчва се потреблението на банкомати, ситуирани вътре в постройките на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

5. Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха скъпи движимости или пари!

6. Когато паркирате колите си, не би трябвало да оставяме в тях на видно място скъпи движимости, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

7. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и постоянно, при опция на охраняеми паркинги и гаражи.

ОДМВР – Варна, подхваща всички нужни ограничения за усилване на полицейското наличие в регионите, където ще има по-голямо скупчване на хора – търговски центрове, гари, автогари, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще наблюдават да няма обири в празните домове.

Коледа е празник на светлите страсти, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на насладата в очите на децата. Нека донесе на всички нас точно това. Да проявим отговорност и да си подсигуряваме положително въодушевление, приканват отново от полицията.

Черно море
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР