Почивката за няколко български семейства в края на годината се

...
Почивката за няколко български семейства в края на годината се
Коментари Харесай

Къща за гости фантом измами българско семейство с 800 лв

Почивката за няколко български фамилии в края на годината се трансформира в нещо невероятно, откакто се оказа, че къщата за посетители, която резервирали, не съществува, написа

Така, вместо отмора в Троянския Балкан за новогодишните празници, пострадалите останали излъгани с пари.


Загубили и капарото, което предплатили.

По случая стартира и инспекция от Министерството на туризма и Комисията за отбрана на потребителите. От началото на зимния сезон контролните органи ревизират и дали определените от туристите услуги дават отговор на контрактуваните условия в офертите на хотели, хижи и къщи за посетители.

Атрактивната оферта за първокласна вила в Троянския Балкан притегля мъж дни преди началото на 2021-ва. Открива я в уебсайт за безвъзмездни разгласи след дълго търсене на свободни къщи за посетители за празничните дни.

Уговорката била в деня на пътуването да се чакат в Рибарица, откъдето притежателят на вилата да ги заведе до мястото, защото къщата нямала прецизен адрес.Според офертата нощувка в първокласната вила „ Френчи” в края на годината коства 500 лева

Къщата за посетители наоколо до Тетевен, Троян и Рибарица разполага с 5 спални, външен топъл басейн, фитнес, сауна, пещ с чеверме и зала за занимания, излиза наяве още от оповестената публикация. Петър резервира за 3 нощи, за две фамилии с 5 деца. Плаща и капаро от 800 лв..

Ден преди новогодишното пътешестване, той търси връзка със притежателя за елементи по настаняването. Уговарят се да се чакат в Рибарица в 11:00 часа. Петър обаче се усъмнява и стартира да търси повече информация за вила „ Френчи”.

От хора в региона схваща, че такава къща за посетители в Троянския Балкан няма. А след инспекция схваща, че капарото е взето от София. Тогава схваща, че е излъган. Така новогодишното пътешестване за цялото семейство завършва още преди да е почнало.

От Министерството на туризма направиха инспекция, която удостоверява, че вилата не съществува.

Комисията за отбрана на потребителите също е сигнализирана.Измамените подават тъжба и до полицията в Сливен. Пред Нова телевизия от там оповестиха, че Криминална полиция към този момент работи по случая и прави инспекция. След измамата телефонът, оставен в обявата, е изключен. Оставеното име за контакт в офертата е Никола Балевски.

Справка в Търговския указател демонстрира, че той е имал присъединяване във компания, която се занимава с търговия на дребно, авторемонти, сервизни услуги и търговия с аварийни елементи. Фирмата е основана през 2016 година с капитал 10 лева, само че година по-късно дяловете са трансферирани на други две лица.

„ Дори и да става въпрос за машинация, т.е. за закононарушение, а не за нелоялна комерсиална процедура, хората имат право да упорстват от проверяващите органи, откакто открият нарушителя, да получат това, което са платили.

В този случай можем да претендираме да си вземем назад парите, само че това е паралелно с отговорността, която това лице, в случай че бъде хванато, ще понесе в гражданско-правен план”, изясни в ефира на Нова телевизия Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

Според специалиста по киберсигурност Любомир Тулев на пръв взор обявата наподобява изцяло достоверна. Бърза инспекция в интернет демонстрира, че вила „ Френчи” е рекламирана в разнообразни уеб сайтове за разгласи. Но не и в такива за резервации в туризма. Проверява и достоверни ли са фотосите.

„ Снимката се вижда и в няколко съветски уеб сайтове. Къщата се продава като парцел в един и същи уебсайт. Тази вила даже фигурираше в две разнообразни разгласи с два разнообразни телефонни номера. Снимките наподобяват като крадени”, изяснява още Тулев.

Всеки подробност по обявата е деликатно изкусен, а моментът на публикуването не е инцидентно определен, безапелационен е Тулев – тъкмо преди Нова година, когато заведенията за хранене не работят.

Измамите с подправени разгласи за резервации в интернет са честа процедура, изключително в по-малки обекти като апарткомплекси или къщи за посетители, споделя пък специалистът в туризма Константин Занков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР