Почитателите на космоса най-вероятно са станали по-рано тази сутрин, за

...
Почитателите на космоса най-вероятно са станали по-рано тази сутрин, за
Коментари Харесай

Кой метеоритен дъжд изпуснахте и кой предстои в календара

Почитателите на космоса най-вероятно са станали по-рано тази заран, с цел да се насладят на един от най-красивите метеорни дъждове. Причината е, че тъкмо в този времеви период ставаме очевидци на метеорния дъжд на Ориониди и съгласно мнозина, той продължава да е една от най-впечатляващите гледки. Ще се наложи да изчакаме за другият забавен феномен – Халеевата комета, която обикаля земята един път на към 76 години. Благодарение на нейното прекосяване и нагряването от слънцето, следите по-късно се трансформират в метеори, които мнозина чакат с необикновен интерес.

Първият метеорен дъжд от тази комета е прочут още като Ета Акварид и се случва към май. През есента ставаме очевидци на втори спомен от въпросната комета. Орион е определен за основен воин, откакто в неговият времеви интервал стартират да се виждат най-ясно. Истината е, че самите метеори са доста по-близо до планетата, в сравнение с самото съзвездие, само че няма да изпадаме в такива детайлности. Ориониди се демонстрира във времевия период сред 2 октомври и 7 ноември. Тази година учените пресметнаха, че пикът ще се следи доста рано сутринта на 21 октомври, само че действително може да се следи и през нощта на 20 октомври.

Тогава учените считат, че ще има най-голям брой на прелитащи тела над нощното небе, също така луната не е съумяла да доближи своето цялостно зарево, с цел да може да скапе хубостта от идната галактическа заря. Смята се, че тъкмо този метеорен дъжд се класифицира като един от най-красивите, на които можем да станем очевидци. Това е и повода да се следи засилен интерес към телескопите.

Американското общество за проучване на метеори разказва Орионидис като „ средно-силен “ метеоритен дъжд и в елементарна година ще видим сред 10 и 20 проблясвания в небето за час. Някои от орионидите ще бъдат толкоз дребни, че в небето ще могат да бъдат видяни като дребни петънца от пясък. Дори и като такива, не би трябвало да забравяме, че те са се откъснали от Халеевата комета, която се движи със скорост от 238 хиляди км/ч. Запазвайки своята инерция, те горят извънредно ярко и блестящо. Останките най-често се движат със скорост от 66 км/с. Обърнете внимание, че приказваме за секунда.

Учените показват, че най-хубавото време за наблюдение на Орионидите е към 2 часа преди изгрева. Тогава небето е към момента мрачно, до момента в който Орион е високо над нас. Това е и времето, в което множеството учени от NASA калибрират своите системи. Най-упоритите фенове ще имат опция да следят даже метеори със сияещи опашки, които постоянно оставят след себе си фрагмети, изкривяващи се в най-различни форми до изгаряне. Точно тези остават в небето в границите на няколко минути.

Ако въпреки всичко желаете да се насладите на мощен метеорен дъжд, обърнете внимание на годишния Геминидс метеорен дъжд, който тази година е плануван сред 14 и 15 декември. Със сигурност времето няма да е едно от най-приветливите, само че пък там се чакат сред 60 и 80 метеора на час. Гарантирано е, че ще видите най-малко един от тях. Не забравяйте, че в телескопите могат да оказват помощ, само че с изключение на тях ще би трябвало да изберете и локация без светлинно замърсяване. Градът сигурно не може да се счита за най-хубавото място, изключително при съществуването на толкоз доста нощни светлини. Класацията демонстрира, че едно от най-тъмните места в света носи името Дой Чанг Дао или „ градът на звездите “.

Той продължава да се счита за едно от най-тъмните градчета в света, където жителите са задължени след 8 часа вечерта да гасят всички реклами и светлини, с цел да може звездите да разкрият своя цялостен капацитет. В непосредственост има и планина, която е отворена за гости от ноември до началото на март. Според редица звездобройци, това е същинското място за наблюдение на нощното небе. Освен това не би трябвало да забравяме, че тайландците са избрали най-точното време за провеждането на екскурзии. Градът се бори няколко години, с цел да успее да влезе в тази специфична ранглиста.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР