Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли

...
Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли
Коментари Харесай

Животът на Брус Ли“ – пълната биография на Дракона вече и на български

Почитан като полубог след гибелта си, дискриминиран приживе, Брус Ли има къс, само че по-вдъхновяващ живот от която и да е роля, играл на екрана. Митове и митове витаят към настойника на кунгфуто и неговата кончина, настъпила прибързано, когато е единствено на 32, и потопила милиони в тъга. Кой в реалност е Брус Ли оттатък поетичния роман за Малкия змей, трансформирал източните бойни изкуства в международен феномен?

През 2023-а се навършват 50 години от раздялата на света с именития артист и въпросите към него най-сетне са развенчани в „ Животът на Брус Ли “ – първата му цялостна биография, която на 9 септември излезе у нас от издателство „ Кръг “. Журналистът и публицист Матю Поли посвещава 10 години на задълбочения труд и се уповава на стотици изявленията със фамилията, другари и бизнес сътрудници на Ли. Изданието съдържа непубликувани фотоси, цялостна филмография на звездата и други спомагателни материали. Преводът на български е на Александър Мирчев, а дизайнерската корица е Милена Вълнарова.

„ Животът на Брус Ли “ изгражда комплициран, човешки портрет на иконата Ли, гмуркайки се надълбоко в неговите детство, кариера и завещание. Зависимостта му от опиат превръща Брус в проблематичен младеж, който е на крачка от пандиза. Той демонстрира доста от класическите признаци на дете с наркозависим родител: експанзия, съмнение към престижи и мъчителна потребност да държи нещата под надзор. Описват го като водач на тайфа, който пази по-слабите, но Малкия змей е и бандит, който се конфронтира с учители и ученици и тества бойните си умения върху тях.



Изгонен от гимназията, в последна сметка Ли е изпратен в Америка, с цел да се поправи. И в страната на опциите от преподавател по бойни изкуства той става персонален инструктор на кино звезди като Джеймс Кобърн и Стив Маккуин. Но и те са единствено спирка по пътя към неговата основна цел в живота – да бъде първата и най-скъпо платена източна суперзвезда в Съединени американски щати. Новата биография проследява битките му в реализирането на тази фантазия. Разочарованията включват редица прослушвания, на които Дракона се проваля поради произхода си.

Последната глава от живота на Брус е кулминационна точка на неговите грандиозни старания. Смъртта му на 32 години, тъкмо преди излизането на първия му англоезичен филм, и до през днешния ден е обгърната в тайнственост. Авторът Матю Поли дава напълно нов взор върху неочакваната гибел на боеца и правдиво пояснение за последвалото следствие. През 2020 година биографията е екранизирана във филма Be Water, който е номиниран за най-добра документална лента на Sundance Film Festival.

Влиянието на Брус Ли не е единствено в областта на бойните изкуства. Той сближава културата на далечния Изток и Запада и разрушава стандарта за азиатските мъже. Преди да си отиде, в света има по-малко от 500 школи по бойни изкуства, а заради известността му в края на 90-те години единствено в Съединени американски щати упражняват над 20 милиона души. Отвъд числата, Ли прекатурва традициите в сферата – той става кръстникът на смесените бойни изкуства и променя начина, по който се хореографират и снимат бойните подиуми.

„ Животът на Брус Ли. Дракона, който надмогна себе си “ е една от най-новите биографични книги в каталога на издателство „ Кръг “. През последните месеци към него се причислиха „ Биография на Зеленски “, „ Вълнуващата история на Меган и Хари “, записките не Пеле – „ Любов към футбола “, а до края на година се чакат и други заглавия в жанра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР