Почитаме Св. Харалампий, който се смята за пазител на здравето

...
Почитаме Св. Харалампий, който се смята за пазител на здравето
Коментари Харесай

Почитаме Свети Харалампий - празникът на пчеларите

Почитаме Св. Харалампий, който се счита за страж на здравето и настойник на меда и пчеларите. В националната традиция това е един от последните зимни празници. За доста професионални пчелари обаче развъждането на пчели е по-скоро предизвикателство. Изкупните цени на меда се намаляват, а пазарът за родното произвеждане от ден на ден понижава.

На пазара в Русе продават мед на няколко места. Повечето e на дребни производители. Семейството на Мария Петракиева има кошери в землището на село Просена, само че от 2-3 години са почнали да ги понижават, тъй като не могат да разчитат на непрекъснати приходи от тях.

Мария Петракиева – пчелар: " Няма по какъв начин да стане на тия изкупни цени – 3,00-3,50-3,60-3,80 лева Никаква поддръжка отникъде.

За производството на първокласен мед се изискват съществени вложения.

Мария Петракиева – пчелар: " Мед се оставя, с цел да се нахранят пчелите. След това се дават витамини. Започваме от края на февруари, до август месец имаме поддръжка. "

В същото време българските пчелари не са конкурентоспособни.

Мария Петракиева – пчелар: " Има доста огромен импорт, на украински мед, На китайски мед. Те идват с доста ниска цена и подбиват нашата. "

Пчеларите споделят и че не могат да разчитат на дотации. Семейството на Радка Стойкова има пчелин в региона на естествения парк Русенски Лом по стратегия за биологично пчеларство. Но не вижда смисъл да не престават.

Радка Стойкова: " Няма да уголемявам. Имам една година до програмата и просто би трябвало да завърши. Много са осигуровките, трудът е доста огромен. Никаква облага. "

В същото време хората желаят да употребяват първокласен артикул и избират да купуват от познати.

Владимир Рашев: " Медът го изкупуват по 3,60 лева кг и го продават по 12-15 лева и го разреждат. Предпочитам от другари, които създават. "

Българска национална телевизия: По какво да познаем хубавия мед?

Мария Петракиева – пчелар: " Ето, по балона, който се получава. И в средата на буркана се получава капка. "

Затова и пчеларите поддържат земеделските митинги – упорстват за нарастване на дотациите, смяна в законодателството и регламентиране на вноса.

Автор: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР