Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи днес агенция

...
Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи днес агенция
Коментари Харесай

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, заяви през днешния ден организация БелТА,позоваваще са на Анатолий Глаз, представител на беларуското министерство.

Кой е Владимир Макей?

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 година в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогичен институт за непознати езици, работи в Съвета на Европа и като шеф на ръководството за общоевропейско съдействие в беларуското външно министерство. През 2000-2008 година е асистент на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 година е назначен за министър на външните работи.

Преди президентските избори и всеобщите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 година Макей беше един от основателите за това Беларус да усъвършенства връзките си със Запада и подлагаше на критика Русия, отбелязва Ройтерс.

Той обаче внезапно промени позицията си след началото на митингите и съобщи, че те са замислени от западни сътрудници.

" Шокирани сме от новината за гибелта на беларуския външен министър Владимир Макей ", съобщи в " Телеграм " говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

В началото на октомври Макейпотвърди в изявление за съветския в„ Известия “, че се прави обзор на оперативната подготвеност на войските в Беларус.

Запитан за компликациите при частичната готовност на Русия, той отговори: " Със сигурност нямаме такива проблеми. Но президентът (на Беларус бел.ред) желае още един път да преразгледа готовността на въоръжените сили и териториалните отбранителни сили за непредвидени обстановки.

„ Днес за жал светът е станал толкоз непредсказуем, че не можем да имаме вяра никому ", сподели висшият беларуски посланик през октомври. „ Подобни сигнали не трябва да остават без съответна реакция “, акцентира той и твърди: " Затова и въоръжените сили на Република Беларус, и правоохранителните органи, и спецслужбите са подготвени да дадат отпор на всевъзможни възможни провокации от страна на прилежащите страни ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР