Почина проф. Анна Лилова - съпруга на някогашния член на

...
Почина проф. Анна Лилова - съпруга на някогашния член на
Коментари Харесай

Почина жената на Александър Лилов

Почина проф. Анна Лилова - брачна половинка на тогавашния член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и водач на Българска социалистическа партия Александър Лилов, научи Lupa.bg. Тя си е отишла на 5 август на 86-годишна възраст. Проф. Лилова е почетен професор, германист, експерт по доктрина и история на превода и по социология.

Преподавала е в СУ „ Св. Климент Охридски " и в ЮЗУ – Благоевград. Специализирала е в Женева, Москва, Виена и Берлин. Превеждала е от немски и френски език. Била е президент на Международната федерация на преводачите при ЮНЕСКО. За изключителния си принос на учител и преводач е удостоена със званието почетен професор на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Проф. Лилова е почитан възпитател, основала генерации одобрени български преводачи, подтикнала изследователския интерес у своите възпитаници и почитатели. Завършва немска лингвистика в Софийския университет и компетентност „ Превод “ в Женевския университет. От 1974 до 1995 година е член на катедра „ Немска лингвистика “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, от 1984 година е доцент. По-късно става и професор.

Анна Лилова е титуляр на дисциплината „ Теория и процедура на превода “, чиито основи поставя и която развива, както в общия курс на образование на студентите германисти, по този начин и в границите на въведената от нея преводаческа специализация. В продължение на две десетилетия Анна Лилова среща своите ученици с правилата и функционалностите на превода, заразява ги с магията на преводаческото изкуство, посвещава ги в тънкостите на преводаческия поминък, приготвя генерации преводачи, потвърдили професионализма си в практиката. Под научното управление на доцент Анна Лилова са написани десетки курсови и дипломни работи по доктрина и процедура на превода. С нейната професионална и морална поддръжка голям брой докторанти са защитили сполучливо своите дисертации в тази област.



Изнасяла е лекции по доктрина на превода и в задгранични университети като Хумболтовия университет в Берлин и Висшия институт за непознати езици „ Морис Торез “ в Москва. Тя е и създател на десетки студии, публикации, научни известия, рецензии, оповестени на български, немски, френски, британски, румънски език.

Проф. Анна Лилова има огромен принос и за популяризирането в чужбина на българското преводаческо изкуство. В нейни преводи българската читателска аудитория се е докоснала до създатели като Стефан Цвайг, Герхард Хауптман, Йоханес Р. Бехер, Ана Зегерс, Юри Брезан, Еберхард Паниц и други Тя е съставител на редица преводни издания и създател на предговори към тях и е измежду учредителите на Съюза на преводачите в България.

Анна Лилова се среща с бъдещия си брачен партньор Александър Лилов като студентка в Софийския университет, където той учи българска лингвистика. Двамата подписват брак при започване на 60-те години. Докато брачният партньор й гради партийна кариера, тя се занимава с научна. Близки до фамилията разкриват, че когато Лилов става вторият човек в Българска комунистическа партия след Тодор Живков Анна Лилова била главен консултант на мъжа си. В общественото пространство и до момента витаят клюки, че Стратега, както бе прочут Александър Лилов е бил в много близки връзки с Людмила Живкова. Проф. Лилова в никакъв случай обществено не разяснява сходни клюки.

Любопитен факт е обаче, че като млад преводач синята икона Надежда Нейнски става най-младият член на Съюза на преводачите, а също и секретар на Леда Милева и на брачната половинка на Александър Лилов - Анна Лилова.

Поклонението пред проф. Анна Лилова е било на 6 август в църквата „ Света София “ в София. Тя е била заровена до брачна половинка си на Централните софийски гробища. Двамата имат щерка Десислава и наследник Явор. Самият Лилов умира на 20 юли 2013 година в София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР