Почина писателят Алек Попов. Тъжната вест съобщиха от Българската академия

...
Почина писателят Алек Попов. Тъжната вест съобщиха от Българската академия
Коментари Харесай

Почина писателят Алек Попов

Почина писателят Алек Попов. Тъжната новина оповестиха от Българската академия на науките.


Попов бе един от достойните членове член-кореспонденти на академията. Той бе на 58 години.

„ Той беше един от най-оригиналните и надарени модерни български белетристи. До последния си мирис се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и посредством творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна книжовност ”, допълват от Българска академия на науките.

Алек Попов е превъзходен създател на къси разкази. Неговите истории от сбирките " Мръсни сънища " и " Ниво за напреднали " са включени в доста национални и интернационалните антологии с разкази. Попов е драматург и есеист.

Първият му разказ с огромен триумф, комичната ирония " Мисия Лондон ", се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По книгата българският режисьор Димитър Митовски прави филм през 2010 година, който се трансформира в един от най-популярните филми в новата българска кинематография.


Той е създател и на други шлагер романи като " Черната кутия " и " Сестри Палавееви ". В продължение на 10 години Попов е основен редактор на сп. „ Родна тирада “. Носител е на премията за авторски принос в развиването на литературата на Балканите - " Прозарт ".

През 2012 година Алек Попов е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките в региона на изкуството.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР