Почина литературният критик, културолог и общественик проф. Никола Георгиев. Фактите

...
Почина литературният критик, културолог и общественик проф. Никола Георгиев. Фактите
Коментари Харесай

Почина проф. Никола Георгиев

Почина литературният критик, културолог и държавник проф. Никола Георгиев.

Фактите от живота му са простички - роден през 1937 година в Казанлък, преподавал в Софийския университет, притежател на Хердерова премия, създател на десетки книги и студии, свързани с литературата, написа уеб сайтът Площад Славейков.

Аристократ на духа, повелителят на езика са част от определенията за него.

Повече от 40 година той преподава Теория на литературата в Софийския университет " Климент Охридски " и е един от любимците на студентите-филолози.

Доктор на филологическите науки с дисертация на тематика „ Цитиращият човек в художествената литература ", през 90-те години той ръководеше Катедрата по доктрина на литературата към Факултета по славянски филологии. Изнася лекции лекции по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания. Чете лекции по обща доктрина на литературата и културата, поетика, изразителност, разбор на литературното произведение, стихознание, фолклор, съветска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови трендове и подходи в интерпретацията на обособените произведения. Изследвания на проф. Никола Георгиев са оповестени в голям брой задгранични издания - на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

През 2000 година получава Хердерова премия за литература.

Дисидент по време на комунистическия режим, той страни от политиката и след демократичните промени. Отказва да се кандидатира за член на Българска академия на науките, макар че има предложение.

Казва, че не употребява мобилен телефон, тъй като избира живото другарство, а телефонът отчуждава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР