Почина известната телевизионна режисьорка, сценарист и журналист Нушка Григорова, която

...
Почина известната телевизионна режисьорка, сценарист и журналист Нушка Григорова, която
Коментари Харесай

Почина тв легенда: Момичето от снимката с Георги Димитров си отиде на 80

Почина известната телевизионна режисьорка, сценарист и публицист Нушка Григорова, която като дете е била в обятията на Георги Димитров. Скръбната новина заяви на Facebook страницата си журналистът Лозан Такев. На 15 юли тя трябваше да навърши 81 години.

Нушка Григорова е дълготраен чиновник на Българска национална телевизия. Тя е приключила актьорско майсторство, а след това и постановка. Възпитаничка е на именитите Боян Дановски и Желчо Мандаджиев. Кореспондент е била на Българската националната телевизия в Москва. Телевизионният ѝ дебют е в сериала "На всеки километър ".

В историческите архиви Нушка Григорова остава със фотографията на Георги Димитров, в която той я държи на ръце като момиченце, тогава хористка в "Бодра промяна ". Това се е случило през 1946 година във Военния клуб.

Ето какво разказваше приживе самата Нушка Григорова:

"Димитров имаше среща с партизани и ятаци. Изнесен бе концерт с известни актьори. Малко преди началото батко Владимир Бонев ме заведе зад кулисите и сподели: това дете би трябвало да рецитира. Отговориха му, че това не е концерт за деца, той се ядоса.

По едно време ме оповестиха на сцената. След рецитацията аз излязох напред и с пръстче демонстрирах Димитров, той седеше на първия ред, и почнах стихотворението на Асен Босев "Цял народ те слави, чичко Димитров ", усмихвах се и гледах към него. Всички станаха и ръкопляскаха, а чичо Добри Терпешев ме взе на ръце, целуна ме и ме подаде на Димитров. Той попита тука ли са родителите на това дете.... "



След това декларирал на родителите ѝ, че детето е доста надарено и би трябвало да се занимава с изкуство.

В последно време доста хора се афишират за телевизионни митове, и когато би трябвало да напишем за същинските, се затрудняваме в лексиката... На 300 километра от столицата разбрах, че се е е преселила в отвъдното една в действителност легенда - слънчевата и лъчезарна режисьорка от Българска национална телевизия Нушка Григорова, написа Лозан Такев на страницата си във Facebook.

"Нушка беше част от публицистичната гилдия на основна редакция "Детски и юношески излъчвания " /през 1985 - 1992 година/, когато бях основен редактор в Националната телевизия и с нея сътворихме десетки детски и юношески заглавия и съветски песни, спектакли, а тя самата остави в архива "хумора от минали години ", остарели градски песни, приказки и репортажи от Международната детска асамбеля "Знаме на мира ", новели и телевизионни шедьоври, които през днешния ден мъчно ще се появят при днешната цена за концепцията...

Трудно през днешния ден ще се появат такива мокихани, мъчно ще дойдат такива режисьори, такива създатели и родолюбци, с цел да оставят сърце и безрезервно да се посветят съвсем безплатно на децата, на феновете...

Нушка беше доброжелателна, всеотдайна, Нушка остави собствен почерк, който е безподобен... Нушка работеше сърцато, правдиво, без отмалялост и отмора, до последния кадър влагаше душа и смисъл...

И в този момент съм уверен, че там някъде в звездния ефирен хоризонт има място за нейното креативно наличие и тя ще продължи от там да ни радва с нови произведения и хрумвания, с нови режисьорски хрумвания, с нови положителни послания в името на децата и телевизионните фенове..

Мир на праха ѝ! Спокоен сън, Нуше... ", по този начин журналистът се прости с легендата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР