Почина Бернардо Бертолучи В Рим на 77-годишна възраст почина италианският

...
Почина Бернардо Бертолучи В Рим на 77-годишна възраст почина италианският
Коментари Харесай

Почина Бернардо Бертолучи

Почина Бернардо Бертолучи
В Рим на 77-годишна възраст умря италианският режисьор Бернардо Бертолучи, измежду чиито филми са „ Последно танго в Париж “ и „ 1900 “.

Считан за един от колосите на италианското и международното кино, Бертолучи беше единственият италианец, който в миналото е печелил "Оскар" за най-хубав филм, получавайки премията през 1988 година за "Последният император".

Биографичният шедьовър за последния китайски император завоюва общо девет Оскара, всички, за които беше номиниран.

Бертолучи закупи популярност за своята еротична драма "Последно танго в Париж" от 1972 година с присъединяване на Марлон Брандо и Мария Шнайдер, в които има противоречива секс сцена, включваща масло.

Той беше в инвалидна количка в продължение на няколко години и е печелил почетен Златна палма креативния си живот на филмовия фестивал в Кан през 2011 година.

Роден в Парма в Североизточна Италия през 1941 година, Бертолучи прави филми, които постоянно са мощно политизирани, отразява работническите битки в „ 1900 “ година или със ориста на левите във фашистката Италия в "Конформиста".

Баща му е стихотворец и кино критик, майка му е учителка. Бертолучи стартира да написа стихове още на 12 години и скоро печели няколко влиятелни награди. Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е асистент на Пиер Паоло Пазолини във кино лентата „ Безделник “ през 1961 година На 22 години снима първия си филм „ Сухата кумица “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР