Почина актрисата Лина Ковачева - една от основателките на великотърновския

...
Почина актрисата Лина Ковачева - една от основателките на великотърновския
Коментари Харесай

Почина актрисата Лина Ковачева

Почина актрисата Лина Ковачева - една от основателките на великотърновския спектакъл, оповестиха от културната институция.

Повече от половин век – 57 години, нейният креативен път непроменяемо е обвързван с Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “. Без нейния глас, без нейното театрално омагьосване и актьорско майсторство освен театърът, само че и Велико Търново нямаше да са същите, се показва в известието.

Лина Ковачева е родена на 7 август 1935 година в смолянското село Гела. Своя креативен път стартира като стажант-актриса в Родопския трагичен спектакъл в Смолян през 1955 година Първата ѝ роля е на Вела в пиесата на Антон Страшимиров „ Вампир “. След това две години работи в кюстендилския спектакъл, а през 1959 година е назначена във Велико Търново, където изгрява с ролята на Чанита в оперетата „ Целувката на Чанита “ на Милютин. Следват роля след роля, театър след театър със запаметяващи се театрални превъплъщения и забележителна активност на работа, като в някои сезони примата взе участие в 360 представления. Последните ѝ участия на великотърновска сцена са в спектаклите „ Българи от остаряло време “, „ Графиня Марица “ и „ Царицата на чардаша “.

През 1968 година Лина Ковачева приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, компетентност „ Актьорско майсторство “ в класа на проф. доктор Кръстю Мирски, след което продължава да работи в театъра в остарялата столица като трагична и оперетна актриса. В креативната си биография Лина Ковачева има десетки трагични функции и ярки облици, които великотърновската сцена още помни. В числа статистиката наподобява внушително – 61 години креативна активност, от които 57 години във великотърновския спектакъл, както и над 10 000 представления по сцените на България.

Лина Ковачева е пример за професионализъм и безрезервност. През сърцето, душата и нейния креативния гений са пресъздадени най-хубавите облици на оперетата и драмата. През годините тя си е партнирала с някои от най-големите имена на българския спектакъл и оперета. Сред тях са Елена Стефанова, Константин Кисимов, Станка Пенчева, Никола Конов, Димитър Панов, Константин Димчев, Спас Венков, Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кисьова… Работила е с десетки режисьори, измежду които Недялко Ковачев, Вили Цанков, Спас Венков, Маргарита Тихинова, Димитър Стоянов, Видин Даскалов, Арон Аронов и доста други.

Лина Ковачева е лауреат на доста награди за актьорските си достижения. Тя е притежател на медал „ Св. св. Кирил и Методий – втора степен “ и на премията „ Златен век “ на Министерството на културата, присъдена ѝ за изцяло творчество и принос в развиването на националната просвета. Актрисата е почетен жител на Велико Търново и притежател на премията „ Велико Търново “, лауреат на „ Златна лира “ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, наградата „ 1300 години България “ и други Ръководството и екипът на МДТ „ Константин Кисимов “ изричат откровени съболезнования на фамилията, околните и сътрудниците на огромната актриса.

Поклонението ще се състои през днешния ден, на 30 август, от 11:00 ч. в Централно предверие на Музикално-драматичен спектакъл „ К. Кисимов “ и от 13:00 ч. в Ритуалната зала на Гробищен парк - гр. Велико Търново.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР