Почина 74-годишният банкер Венцислав Йосифов. За кончината му съобщи бизнесменът-политик Румен

...
Почина 74-годишният банкер Венцислав Йосифов.
За кончината му съобщи бизнесменът-политик Румен
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина известният банкер Венцислав Йосифов

Почина 74-годишният банкер Венцислав Йосифов.
За кончината му заяви бизнесменът-политик Румен Ралчев.
"Сбогом Венци! Сбогом Братко! Сбогом приятелю! ", написа той в пост във фейсбук.
Засега аргументите за гибелта остават неразбираеми.
Венцислав Йосифов е ръководител на създената незабавно след разпадането на комунистическата система в България Първа частна банка (1990), която банкрутира няколко години по-късно, през 1997 година е Кандидат-кмет на Българска социалистическа партия за София (1995).
Произхожда от семейство на служещи. Баща му е член на Българска комунистическа партия от 1919 година, приет за АБПФК. След 9 септември 1944 година работи като офицер в Българска народна армия. Майка му е безпартийна, дълги години работи в ДИП „ Мадара ", а преди пенсионирането – като книговезка.
Йосифов приключва междинното си обучение в София през 1964 година След отблъскване на военната си работа следва във ВМЕИ „ Ленин ", където приключва компетентност „ Електронна техника ". От изследването му преди да бъде вербуван от Държавна сигурност се открива, че Йосифов е кандидатствал във Висшата профилирана школа на Министерство на вътрешните работи „ Георги Димитров ". След довеждане докрай на висшето си обучение работи в Западноевропейски съюз „ Искра " в София като технолог.
В интервала 1974-1977 година работи като щатен комсомолски служащ – секретар на заводския комитет на ДКМС, а по-късно учредителен секретар към градския комитет на комсомола. През 1977 година минава на работа като шеф завод в ЗЕМ „ Васил Коларов ".
След това работи в ИПК „ Промишлена електроника " (1979-1980), а след това минава в Държавно стопанско обединение „ Изчислителна и организационна техника " в дирекция „ Международно съдействие " като експерт по двустранно съдействие със социалистическите страни.
Контактите му с Държавна сигурност датират още оттогава. Той е употребен в качеството на доверено лице от Управление „ Икономика " във Второ основно ръководство на Държавна сигурност (контраразузнаването). Според Второ главно управление (на ДС) излъчената от него информация е от „ действен интерес ".
Връзката с него е прекратено по „ справедливи аргументи " от оперативният служащ майор Иван Шаранков, който няколко години по-късно го вербува. Независимо от прекратена връзка с Йосифов като доверено лице е контактувал различен действен служащ, отговарящ за Държавно стопанско обединение „ Изчислителна и организационна техника ".
Вербуван от Четвърто (икономическо) ръководство на Държавна сигурност.
Когато е вербуван през 1987 година Йосифов работи в преди малко основаното държавно обединяване Асоциация
„ Електроника " (АЕ) като специалист по съдействието с компании от буржоазен страни.
Интересът към него е проявен от основаното през 1986 година с решение на Секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия Четвърто (икономическо) ръководство на Държавна сигурност. Вербуването му е стимулирано с нуждата от привличането за сътрудник, който да се употребява при решение на контраразузнавателни задания в Асоциация „ Електроника " по направление външен съперник – непознати компании, концерни, институти, фондации, смесени компании и сдружения.
„ Запитан дали е подготвен и в положение ли е да извършва дилемите, които ще му бъдат поставяни от органите на Държавна сигурност, той отговори утвърдително и акцентира, че и за напред ще продължи да работи по този начин безрезервно, както е работил досега ", е записал в строго секретния си доклад за вербовката на Венцислав Йосифов оперативният служащ майор Иван Шаранков.
В картона на картотеката му е записано, че е вербуван на идейно-политическа основа и е употребен по линия на стопанската система и индустрията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР