Почетна награда на Френската академия за филмово изкуство Сезар бе

...
Почетна награда на Френската академия за филмово изкуство Сезар бе
Коментари Харесай

Теодор Ушев с почетен Сезар

Почетна премия на Френската академия за кино изкуство Сезар бе връчена на Теодор Ушев за Сляпата Вайша. Късометражният анимационен филм по роман на Георги Господинов е отличен със златен медальон, създаден в Парижкия монетен двор.

Наградата Сезар, финансирана от френското културно министерство, е основана по сходство на американските Оскари и всяка година избира най-хубавото от европейското кино и просвета, с цел да го разпространява пред необятна аудитория.

Сляпата Вайша попадна измежду 35-те най-хубави късометражни кино лентата на годината, избрани от Френската академия за кино изкуство. Продукциите бяха включени в специфична листа и получиха шанса да се показват в три от най-големите европейски столици – Рим, Атина и Париж.

Турнето на определените заглавия се организира всяка година, а тазгодишното издание продължи от 4 до 13 юни и редом с прожекциите посетителите можаха да се срещнат с режисьорите на филмите, измежду които и Ушев.

На 11 юни беше проведена церемония вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж, на която всеки един от режисьорите на определените филми бе съпроводен от френски артист или актриса. Българинът бе съпроводен от френския артист Лионел Абелански.

Това е следващото самопризнание за Теодор Ушев и Сляпата Вайша след номинацията за Оскар през 2017 година, номинацията за Кристална мечка от Берлинале през 2016 година, канадската премия Canadian Screen и награди от интернационалните кино фестивали в Отава и Чикаго.

Източник: ploshtadslaveikov.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР