Почетете празника с обреден хляб и си пожелайте здраве за

...
Почетете празника с обреден хляб и си пожелайте здраве за
Коментари Харесай

Обреден хляб за Кръстовден – Кръсташка

Почетете празника с ритуален самун и си пожелайте здраве за всички, които обичате

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● бакпулвер - 1 бр.
● сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
● оцет - 1 с.л.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л. равна
● олио - 1 с.л.
● вода - към 300 мл топла
● олио - 50 мл за премесване

Начин на подготвяне

По традиция пресейте брашното три пъти. Добавете бакпулвера и разбъркайте, оформете кладенче в него и прибавете солта, захарта и олиото.

Смесете содата с оцета и ги прибавете към тях. Наливайки топлата вода, бъркайте сместа до приемане на тестена топка. На бликам налейте олиото за премесване и замесете меко тесто.

Отделете дребна част от него за знаците на кръстовата пита, поставете тестото в авансово намазана тава с олио и поръсена с брашно. Оформете тестото на питка, намажете го със примес от 1 с.л. олио и 1 с.л. вода.

Оформете и поставете знаците на кръстовата пита; Кръст – знак на християнството, Слънце- знак на смяната на времето и Грозде – знак на началото на гроздобера.

Печете в авансово нагрята на 200 градуса фурна, първите 15 минути на низък реотан а останалите 15-20 минути и горен реотан. Изпечената питка поръсете със студена вода и завийте с чиста забрадка да се задуши и поомекне.

След това най-възрастната жена разчупва питката на трапезата, наричайки думите „ Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли ”.

Честит Кръстовден!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР