Почерпете ни с домашно вино, а ние ще ви почерпим

...
Почерпете ни с домашно вино, а ние ще ви почерпим
Коментари Харесай

Веяна скумрия с пикантен доматен сос

Почерпете ни с домашно вино, а ние ще ви почерпим с нашата веяна скумрия с лют доматен сос

Необходими Продукти

● скумрия - 2 бр.
● морска сол - 1.5 кг
● дафинов лист - 2 бр.
● розмарин - 2 стръкчета
● бахар - 2 зрънца
● лимони - 2 резенчета
● лимони - 1/2 бр.

За доматения сос


● домати - 1 кг.
● чушки - 2 бр. червени
● люти чушки - 1 бр. алена
● лук - 4 глави, шалот
● чесън - 5 скилидки
● доматено пюре - 50 мл.
● пудра захар - 1 с.л.
● зехтин - 4 с.л.
● кориандър - 1/2 ч.л. семена
● розмарин - клонче
● сол - 1 ч.л.
● черен пипер - прясно надробен

Начин на подготвяне

За задачата е належащо да си набавим прясна или охладена скумрия. Рибата би трябвало да е добре студена, не на стайна температура, с цел да работим елементарно, защото месото ѝ е доста нежно.

С помощта на изострен нож разрязваме корема и почистваме вътрешностите. Внимателно остъргваме кафявата ципа към коремната част.

Продължаваме с разреза по дължината на гръбнака, като деликатно отделяме гръбначната кост. Запазваме целостта на филетата. С пинцета отстраняваме гръдните кости. Запазваме опашката, като отстраняваме главата и перките.

Измиваме добре рибата със студена вода. При нас традицията на риболовците е да я изплакват с морска вода.

В подобаващ съд, най-добре стъклен, подреждаме на дъното морска сол. Подреждаме скумрията с коремчето нагоре, като в него слагам по листо дафинов лист, зрънце бахар, лимоново резенче и клонче розмарин. Подпълваме рибата със сол, като посипваме и от страни, до момента в който я зарием добре.

Поръсваме я с изцеден лимон и малко вода. Обвиваме съда със стреч фолио и я слагаме в ледник. Там престоява 15 часа. След като извадим рибата от саламурата я оставяме за 1 час в студена вода. Измиваме я добре и я подсушаваме.

Работете деликатно, с цел да не се раздерат филетата, защото са обезкостени.

Завивам рибите на стегнати рула в хартиени кесии, завързани с връв. Закачвам ги за опашката на проветриво място, като изпод подлагам съд, с цел да не цапа. Рибата вее 3 дни, при наложително студено време. После я прибираме в хладилника, както е в кесията, с цел да не съхне. Готова е за консумация. Следва да си приготвим и доматения сос.

За задачата разчиствам и разрязвам доматите на едри резенчета. Поставям ги в тава, постлана с хартия за печене. Нарязвам лука на полумесеци и го класифицирам към доматите. Чушките също разрязвам на едри кубчета. посипвам със зехтин и доматеното пюре. Добавям нарязания чесън, овкусявам със сол, черен пипер, листенца от розмарин.

Става елементарно, тъй като запичам всичко в загрята на 160 градуса фурна за към 1 час. Семената кориандър запичам леко в изсъхнал тефлонов тиган. Смилам ги в блендер.

В него меля и още горещите запечени домати. Подправям със захар и сол, в случай че е належащо, тъй като рибата ни е задоволително солена. Невероятна композиция от усети и аромати.

Съвет: Изброените артикули за веяната риба са за 2 порции. Аз подготвям нормално по повече риби. Рано есента ги набирам от морето, тогава ловят и дребни паламуди, на риболовен диалект -циганки. След веене ги запазвам в ледник като подготвям и трахули, и консервиран, и с доматен сос в буркани. Тези двете ги подготвих с домати.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР