Победителката на "Евровизия-2016", певицата Джамала, разкритикува езиковата политика на Украйна,

...
Победителката на "Евровизия-2016", певицата Джамала, разкритикува езиковата политика на Украйна,
Коментари Харесай

И Джамала разкритикува езиковата политика на Украйна


Победителката на "Евровизия-2016", певицата Джамала, разкритикува езиковата политика на Украйна, съгласно която се вкарват наложителни квоти за украински песни по радиостанциите.

„ Да, аз съм за това у нас да звучи доста украинска музика, само че законът би трябвало да се доработи. Защото има доста англоезична украинска музика и рускоезична. Не би трябвало по радиото непрекъснато да слушаме „ Два кольора “ (популярна украинска песен). Добре е да се знае традицията, само че не би трябвало да се вади всичко от предишния век “, съобщи Джамала в эфира на "Пети канал".

Ограниченията засегнаха и песента "1944", отдадена на депортирането на кримските татари, с която певицата победи на състезанието през 2016 година. Песента е изпълнена на британски и кримскотатарски езици.

„ Аз съм за квотите, само че разберете мойте усеща, когато в един миг моя ария престава да бъде украинска. Това е победила ария, тя донесе толкоз благополучие и наслада. За пръв път на „ Евровизията “ звучеше кримскотарски език. Дори Ердоган ми позвъня и благодари. А у нас я считат за украинска ария. Този закон би трябвало наложително да се допише “, разяснява певицата.

През ноември 2016 година украинският парламент одобри закона за езиковите квоти, съгласно който делът на песните на украински език би трябвало да бъде не по-малко от 35% от ефирното време. Този юни Националният съвет за телевизия и радио заяви, че от 13 октомври законът влиза в действие. Той регламентира 75-процентов дял на украинския език за излъчвания и филми в ефира на националните и районни медии и 60 % за локалните медии. Освен това 75% от всички вести би трябвало да бъдат предавани на украински език. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР