Победа за българските превозвачи. Поне засега. Европейският парламент в Брюксел

...
Победа за българските превозвачи. Поне засега. Европейският парламент в Брюксел
Коментари Харесай

В полза на българските превозвачи ли е пакетът „Мобилност”

Победа за българските превозвачи. Поне към този момент. Европейският парламент в Брюксел гласоподава текстовете от така наречен „ Закона Макрон ”, който изкара камионите по улиците на България и Белгия. Това, което утвърдиха евродепутатите е в изгода за нашите компании. Родните превозвачи заплашиха даже с референдум за излизане от Европейски Съюз, в случай че пакетът " Мобилност " не бъде изменен.

Процедурата за приемане на пакета „ Мобилност ” стартира в интерес на българските превозвачи. Дебатът и гласуването на транспортната комисия в Европарламента през вчерашния ден завърши с приемане на всички оферти за промени, импортирани от българските евродепутати.

Решенията на транспортната комисия, които касаят българските превозвачи: те ще могат да пренощуват в кабината на камиона, а няма да са длъжни да спят в хотели; ще могат да избират къде и по кое време да почиват и да взимат месечната си отмора, само че преди този момент ще би трябвало да уведомят работодателите си, които от своя страна би трябвало да заплатят обществени осигуровки в размер, признат в страната, на чиято територия се намират. Процедурата към този момент е единствено в начална фаза. Предстои тя да мине през още няколко стадия.

„ Изпълнена е първата точка, която беше извънредно значима. Вчера беше гласувана така наречен Директива за командироване на служащи в чужбина. Това е доста значима стъпка. Оттук нататък следва още доста работа. Важно е да се означи, че нито за минута не сме спрели да отстояваме позицията на сектора на българските превозвачи ”, заяви в студиото на „ Здравей, България ” зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Относно изявлението на вицепримиера Красимир Каракачанов, че страната ни би трябвало да заеме по-твърда позиция по отношение на проблемите на транспортния отрасъл, Ангел Попов разяснява с думите: „ Трябва да има дипломация, без обаче да отстъпваме от нашите национални ползи ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР