По зеления път представя за пръв път в България изкуството

...
По зеления път представя за пръв път в България изкуството
Коментари Харесай

“По зеления път” - изложба на Антония Ценова във Варна

" По зеления път " показва за пръв път в България изкуството на модерно изразяващия се актьор Антония Ценова, която построява композиции от растения, камък, керамика, дърво, метал и хартия. Нейните произведения стават известни онлайн в Италия и Европа, а в този момент ги виждаме и в България в първата й независима галерия.

След сполучлива корпоративна кариера в региона на връзките, Антония Ценова прави внезапен завой към духовната сфера и се посвещава напълно на актуалното изкуство. Нейният непокътнат знак е миксът сред жива и нежива природа, който тя развива след няколкогодишно образование в тънкостите на авангардната японска школа по икебана Согецу. Неини учители в пътя на цветята са Паола Белфиоре и Лучия Пиерели от Ikebanalab, а образованието минава в Рим. Вероятно по тази причина срещата на източната традиция и многопластовата италианска просвета изкристализира при българската авторка в изящни съоръжения, в които познавачите откриват комплицирания баланс на урбанистични детайли и парчета природа. В тях немислимото на пръв взор заплитане на телени мрежи и стръкове, на арматурно желязо / спици и зелен фасул открива нови измерения за изисканост. И предизвиква феновете освен да одобряват опита, а и да добият храброст да опитат да основават свои интериорни решения.

А философската основа на плана, изразена в неговото име " По зеления път ", стъпва безшумно по утъпкания от източния дух път на смирението, на поклона пред естествената хубост и на концепцията за последователност, за ефимерност. Това е един извънредно къс план. Защото цветовете и плодовете, и зеленчуците в композициите на Антония ще увяхнат за седмица или ще бъдат напълно утилитарно сготвени и изядени. Което не е инцидентно.

То е знак за другия път - огромния път на непрекъснатото видоизменение на формите, Пътя на живота, част от който сме и самите ние.

Откриването ще бъде пърформанс, в който Антония Ценова ще реди пред публиката своите композиции.

Началото е в 16:00, през днешния ден 5 май, в Зона “Нира Арт ” на ул. “Св. Климент ” 23 Б във Варна.

Антония Ценова

1972 година Родена във Варна

2010 година Съосновател на креативното студио за нереално изкуство Duealberi в Рим, Италия (www.duealberi.com,

www.singulart.com/en/artist/duealberi-18115)

2011 година Студиото стартира да работи онлайн с клиенти от Съединени американски щати, Австралия, Европа

2015 година Публикация за Duealberi във водещия интернационален блог за вътрешен дизайн Elements of Style

2015 година Колективна галерия в Ive Gallery, Ню Орлиънс, Съединени американски щати

2016 - 2018 година Работи на Duealberi в холивудския ефирен сериал Supergirl на Warner Bros.

2017 година постер за ИКЕА

2019 - 2021 - съдействие с архитектурни студия, работи на Duealberi включени в обзавеждане на хотели като Terme di Saturnia и Double Tree Hilton Roma Monti в Италия

2021 година - присъединяване в план Италия 35х35 см на Copelouzos Family Art Museum, Гърция

2014 - 2021 - учи икебана Согецу в школа ikebanalab, Рим, Италия www.ikebanalab.com

2020 - сертифициран учител 4 степен по икебана Согецу https://www.sogetsu.or.jp/e/ www.antoniatzenova.com Носител на Сребърна премия на Ikebana Gallery от интернационалния конкурс Ikebana Gallery Awards в Австралия през 2017 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР