По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в

...
По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в
Коментари Харесай

До 60 дни Очите трябва да бъде екстрадиран в България

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който сега се намира в ареста в Турция, би трябвало да бъде екстрадиран в България, с цел да бъде изправен пред родното правораздаване. Това съобщи за БГНЕС представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.
 Зам. основен прокурор: Очите ще желае да го върнат в България, няма да чака дело в Турция  Цял боеприпас в дома на Бенчев, претърсват коли и парцели на арестуваните с Очите (снимки)  Българска социалистическа партия прикани арестувания с Очите Бенчев да напусне Оценка за съвместимост в Бургас  Бенчев, Узун и още петима към този момент в наш арест, Очите чака в турски затвор
„ Това е естественият развой, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвиняване, въпреки и задочно, разгласен е за търсене, издадена е европейска заповед за арест и откакто към този момент е открит, идната стъпка по закон това е молба за изгонване на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и би трябвало да го представим пред българското правораздаване “, съобщи Арнаудова.

Говорителката на прокуратурата разясни, че България е подписала конвенцията за екстрадиция с запаса и тя касае това, че ние не предаваме наши сънародници за правораздаване в непознати страни, само че няма по какъв начин Турция да откаже да екстрадира Митьо Очите, защото той не е техен жител.

„ Ние, като българска страна, не може да слагаме периоди на непозната правна система, по тази причина ще оставим турската страна да си извърши процедурата. Принципно законният период е 60 дни, само че дали това произвеждане ще се развие в този интервал, по-кратък или дълъг не знам “, посочи представителят на основния прокурор.

Арнаудова удостовери, че общинският консултант от Българска социалистическа партия в Бургас Бенчо Бенчев, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун и останалите четирима, арестувани в Истанбул дружно с Димитър Желязков - Митьо Очите, са освободени от ареста без обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група, тъй като е изминал 24 часовия период, по който са били арестувани.

„ В последните 24 часа профилираната прокуратура организираше процесуално-следствени дейности с тях. Разпитваше ги и като очевидци. Бяха осъществени обиски и претърсвания на техни жилища, офиси и пространства, които са употребявали. Събраните доказателства до този миг от профилираната прокуратура откриха осъществено и друго закононарушение и то е персонално укривателство във връзка с Димитър Желязков “, разгласи Арнаудова.

Тя изясни, че материалите са изпратени на Районната прокуратура в Бургас, тъй като Специализираната прокуратура не е способена да го проверява, защото закононарушението е осъществено в чужбина.

„ Законът показва, че способният орган е този, който дава отговор за местоживеенето на лицата. Там трима прокурори и екип от следователи са почнали следствие на това дело “, акцентира още тя.

Прокуратурата в Бургас ще реши дали да повдигат обвинявания. Според Наказателния кодекс персонално укривателство значи да се помогне на човек, направил закононарушение, да избегне наказателно гонене. Предвиденото в закона санкции е затвор до пет години, само че не с по-тежко наказване от плануваното за укривания.

„ Паралелно с това Специализираната прокуратура уголемява предмета на своето следствие в посока проведена незаконна група, която се занимава и с пране на пари и създаващи закононарушения. За последното най-силната индикация по тази причина са открити бележници, доказващи двойно счетоводство. Ще бъдат разследвани за данъчни закононарушения. За тези лица предстоят да се извършат още процесуално-следствени дейности, които все още не мога да разкрия какви тъкмо ще са ", акцентира Арнаудова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР