По времето, когато човешките общества изоставят номадския живот и започват

...
По времето, когато човешките общества изоставят номадския живот и започват
Коментари Харесай

Неравенството между половете се оформя преди около 8000 години

По времето, когато човешките общества изоставят номадския живот и стартират да се откриват в трайни селскостопански селища, се виждат и първите контури на неравенството сред половете.

Това е извод изработен от изследване, оповестено в European Journal of Archaeology, което проучва гробове на възраст от 5000 до 8000 години, открити на Иберийския полуостров.

Доказателствата за историческото неравноправие сред половете значително са фокусирани върху писмени документи. Работата на историка Герда Лернър от началото на 90-те години да вземем за пример открива, че още тогава неравенството сред половете е мощно изразено в близкоизточните общества.

Лернър счита, че културната процедура на оценяване на мъжете над дамите е зародила в праисторическо време, преди да се появят писмени записи.

Археолозите Марта Синтас-Пенья и Леонардо Гарсия Санджан от университета в Севиля в Испания, вземат решение да създадат археологическо изследване, с цел да схванат дали тя (Лернър) е била права.

Археолозите проучват 21 обекта, които дружно съдържат остатъци от над 500 души, заровени както в обособени гробници, по този начин и в групови пещерни гробове.

По-голямата част от телата са били с неустановен пол, доста от тях деца. Въпреки това, от 198-те, чийто пол е бил прочут, мъжете са преобладавали. На всеки женски гроб са се падали 1,5 мъжки гроба.

„ По-големият брой на мъжките гробове не може да бъде натурален “, споделя Синтас-Пенья, което допуска, че има културен детайл, който изкривява записа. Жените и децата най-вероятно не са получавали публично заравяне, като мъжете в неолитното общество.

Различават се и типовете обекти, в които е заровен индивидът. По-вероятно е мъжете да бъдат заровени със стрели и други оръжия, а дамите с керамика.

Мъжете също по този начин, са по-често показани в пещерното изкуство от времето на неолита – най-често в подиуми, изобразяващи лов и война.
„ Всички доказателства, които открихме по някакъв метод преобладаващо свързват мъжете с насилието “, споделя Синтас-Пенья. „ Има разлика в силата и тази разлика може би се основава на потреблението на принуждение от мъжете. “

Но има и доста прилики. Най-добрите гробове на даден обект, да вземем за пример, не постоянно принадлежат на мъж, тъй че не може изрично да се каже, че мъжете постоянно се радват на директна доминация за сметка на дамите.

Резултатите могат да слагат под подозрение дебатите за това дали неравенствата сред половете се дефинират от биологични разлики или са аспект на човешката просвета, съгласно Синтас-Пенья.

„ Ако можем да кажем, че неравенството сред половете е почнало в неолита, или в медната ера, или в който и да е интервал, това значи, че това е нещо обвързвано с културата на обществото, не е нещо биологично несъмнено “, споделя тя.

Появата на разлики сред половете евентуално е единствено една от многото дълбоки промени, настъпили в неолитните общества, дружно със обществените неравенства, зародили, когато хората почнали да натрупват частна благосъстоятелност, прибавя Синтас-Пенья.

„ Според мен, неравенството сред половете е имало в действителност централна роля в произхода на обществената трудност на обещано общество “, споделя тя.

Не всички обаче са уверени, че това е по този начин.

„ Бих споделил, че антропологичните проучвания могат да дават доста повече улики за произхода на неравенството сред половете “, споделя археологът Франсиско Алмеида от корпорацията Taungurung Clans Aboriginal Corporation (TCAC) във Виктория, Австралия, който не е взел участие в изследването.

Все отново, Синтас-Пенья има вяра, че разликите, които изследването й е разкрило, са задоволителни, с цел да обосноват по-внимателен взор към други археологически обекти от неолита за спомагателни доказателства.

„ Разбирането на произхода на неравенството сред половете може също да ни помогне да разберем по-добре неравенствата, които пречат на актуалното общество “, прибавя тя: „ Ако знаем произхода на неравенството сред половете, ние имаме повече принадлежности, с цел да се оправим с него “.

Публикувано в Сosmosmagazine.com.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР