По време на войната в Босна и Херцеговина най-оживеният пазар

...
По време на войната в Босна и Херцеговина най-оживеният пазар
Коментари Харесай

30 г. след кървавия обстрел на пазара Маркале в Сараево: Болката не утихва, забрава няма


По време на войната в Босна и Херцеговина най-оживеният пазар в Сараево Маркале е едно от местата за доставяне на жителите на обсадения град с най-необходимото. Тук се продават хранителни артикули и всичко, което може по някакъв метод да помогне на жителите на Сараево да преживеят сложните дни на войната и обсадата.

По тази причина навръх 5 февруари на пазара е била и 72-годишната Вахида Твицо, която в изявление за босненската секция на Анадолската организация показва, че към момента са пресни спомените за нещастието, че кървавата панорама към момента е пред очите ѝ и че всяка последваща годишнина е все по-тежка за нея.

" Всеки ден беше сериозен. Когато и да отидех, стреляха снайперисти, само че ходех, пък каквото Бог даде. Бях тъкмо тук в деня, когато снарядът падна. Започнах да тичам, без да знам накъде, мъжът ми ме хвана. Не знам какво стана. Дори не знам по какъв начин към момента слушам след онази експлозия. Когато видях какво се е случило и какъв брой кръв има, припаднах. Просто такова нещо не може да се гледа ", сподели Твицо.​​​​​​​

Изтъквайки, че ѝ е мъчно и през днешния ден да приказва за тази контузия, Твицо споделя, че единствено тези, които са били очевидци на случилото се, знаят какъв брой ужасяващо е било.

Жената споделя, че ѝ е тежко, само че единственото ѝ предпочитание е да бъде по-добре за децата, да няма повече раздори и войни.

За закононарушенията, осъществени в Сараево, които включват и обстрела с гранати на пазара Маркале, е наказан командирът на Сараевско-романийския корпус Станислав Галич. През 2009 година Трибуналът в Хага осъди Драгомир Милошевич на 29 години затвор за гнет над цивилни в Сараево, напомня Радио Свободна Европа.

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич бе наказан през март 2019 година от Международния остатъчен механизъм, който пое делата на Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия в Хага, на пожизнен затвор, в това число за тероризиране и обстрел на жителите на Сараево, което също е едно от обвиняванията, за който Ратко Младич, пълководец на Главния щаб на тогавашната армията на Република Сръбска, също беше наказан на пожизнен затвор през юни 2021 година

В Сараево по време на войната са починали над 11 000 жители, измежду които над 1500 деца, сочат наличните данни. Повече от 50 000 цивилни са били ранени, отбелязва Радио Свободна Европа.

Смята се, че към 500 000 снаряда са били изстреляни по босненската столица по време на обсадата. Рекорден е бил 22 юли 1993 година с изстреляни 3777 снаряда.

Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР