По време на телеконференция на Еврогрупата, гръцкият министър на финансите

...
По време на телеконференция на Еврогрупата, гръцкият министър на финансите
Коментари Харесай

Гърция се цели в повече пари от ЕС

По време на телеконференция на Еврогрупата, гръцкият министър на финансите Христос Стайкорас е решен да упорства за бързи решения и ефикасни процедури, тъй че стратегиите за поддръжка да бъдат неотложно изпълнени в еврозоната, написа в. " Катимерини ", представен от БГНЕС.
Съветът на министрите на финансите на еврозоната ще разиска заемите по програмата SURE за поддръжка на служащите и гаранциите на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ за оборотен капитал за предприятията - т.е. два от трите европейски финансови инструмента, ориентирани към намаляване на резултата от ковид дружно с кредитната линия на Европейския механизъм за непоклатимост /ЕМС/.
Заемите за поддръжка на ЕМС за справяне с директните и косвените последствия от пандемията ще бъдат на масата на договаряния на групата министри по-късно през днешния ден, 15 май. Те ще се свикат като съвет на ЕМС, с цел да ратифицират решенията на Еврогрупата от предходната седмица.
Освен бързото използване на SURE, Атина желае ресурсите му да се разпределят освен въз основа на каузи на всяка страна в бюджета на Европейския съюз, само че и съгласно плануваното финансово влияние на пандемията върху държавите-членки. Като се има поради, че Гърция - съгласно пролетните прогнози на Европейската комисия - е най-засегнатата страна (с предстояща годишна рецесия), тя би могла да чака по-висок дял от 1,4 милиарда евро, на които има право. Счита се, че сумата може да нарасне над 1,5 милиарда евро.
Правителството има подготвен проект за деяние: Това е проектът за поддръжка на служащите, които ще се окажат в понижена претовареност за избран интервал. Държавата ще покрие част от загубата им.
Що се отнася до обезпечението на Европейска инвестиционна банка, потреблението му ще се свежда до това предприятията да аплайват за заеми. Първоначално проектът беше за гаранции за заеми за дребни и междинни предприятия, което Атина смяташе за потребно, като се има поради, че гръцката стопанска система се базира на дребния и междинен бизнес. Сега обаче еврозоната обмисля разширение на обсега на мярката, с цел да включи и по-големи предприятия.
Подробности за тези две стратегии ще бъдат разисквани през днешния ден с вярата, че те ще влязат в деяние от юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР