По време на снощните дебати в Европейския парламент (ЕП), които

...
По време на снощните дебати в Европейския парламент (ЕП), които
Коментари Харесай

Защо българското европредседателство отсъства от дебата за Истанбулската конвенция

По време на снощните диспути в Европейския парламент (ЕП), които предхождаха апела от страна на Европейска комисия и Екологичен потенциал всички държави-членки на Европейски Съюз да ратифицират Истанбулската спогодба, страната ни предстоящо стана тема на рецензии.

Една от аргументите е, че  България е сложена в друга обстановка от тази на останалите 10 страни в Европейски Съюз , които не са приели документа. В момента страната ни ръководи един от главните органи, които вземат решения в Европейски Съюз - Съвета на Европейския съюз - само че отхвърля да ратифицира документа, за който общността упорства. Конвенцията е оповестена за предпочитана от Европейската комисия, от Европарламента и от огромните групи в него. А тази обстановка, съгласно евродепутати, изпраща спорни послания .

" Въпреки че България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, българското държавно управление се отхвърли от ратификация на конвенцията . Това е съкрушително. Чуха се доста подправени причини. Терминът „ пол “ не е скрита идеология, а вместо това ще ни разреши да признаем съществуването на действителния проблем с насилието, учредено на пола. Отказът да се одобри законодателство против насилието против дами е признак на експанзия против правата на индивида в Европа ", разкритикува държавното управление Кристин Рево д`Алон Бонфоа от групата на социалистите и демократите.

При полемики като снощната в Европарламента има практика по време на дебатите да вземат участие представител на Европейската комисия и на председателството на Съвета на Европейски Съюз. В залата обаче е нямало представител на българското европредседателство , който да показа позиция по тематиката от името на Съвета.

Защо нямаше представител на българското европредседателство

От непрекъснатото посланичество на България към Европейски Съюз обясниха пред OFFNews, че повода за това е, че са нямали опция да изпратят човек, тъй като дебатът бил в понеделник.

" Още при започване на българското Европредседателство беше изпратена нота, в която се оповестява в кои дни председателството има опция да взе участие в полемики и диспути - това са дните вторник и сряда. Това е общоприета процедура, всяко председателство осведоми европейския парламент за своята подготвеност да взе участие в тематични диспути и пленарни сесии в избрани дни. Това е направило и българското председателство. Още когато предходната седмица се е провела координационната среща като подготовка за пленарната сесия, на която е станало ясно, че този спор е в понеделник, сме индикирали нашата неспособност. Парламентът не е решил да реалокира този спор ", разяснява представителят на Постоянно посланичество на България към Европейски Съюз Геновева Червенакова.

Снощи, в отсъствието на представител на Съвета на Европейски Съюз и на българското държавно управление, евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки съобщи, че съставлява ръководещите в страната ни по време на дебата .

Още рецензии към България поради конвенцията

От ЕНП, където членува ГЕРБ, даже са поискали страната, която не е утвърдила конвецията, само че в това време ръководи съвета на Европейски Съюз, да се заеме с въпроса за приемането на документа.

" Призоваваме българското председателство да сложи въпроса на дневен ред в Съвета и българското държавно управление да отвори още веднъж процеса по ратификация ", съобщи докладчикът от ЕНП Анна-Мария Кораца Билд.

Критики страната ни е получила и от Европейската комисия, само че косвено. По време на изявлението си комисарят по единния дигитален пазар Андрюс Ансип съобщи, че в някои страни, където има възражения против конвенцията, има оживени диспути, в които обаче се чуват " подвеждащи и погрешни причини ". Той даде пример с изказванията, каквито се появиха у нас, че документът ще накара страните да одобряват еднополовите бракове. След това Ансип акцентира, че задачата на Истанбулската спогодба е да се бори против насилието над дамите и няма няма друга скрита цел.

Миналата седмица българското държавното управление отдръпна законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба. Мотивът беше, че се чака Конституционния съд да се произнесе дали текстовете от документа противоречат на Конституцията на България. Докато кабинета оттегляше конвенцията, болшинството в Народното събрание реши, че няма да има референдум по въпроса. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР