По време на реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив ще

...
По време на реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив ще
Коментари Харесай

Специалисти: Отсичането на 150 дървета в Дондукова градина е неизбежно, ще спестим време и пари

По време на реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив ще бъдат отстранена близо 150 броя дървесна растителност, които досега са представлявали част от озеленяването на парка. Това са близо 1/3 от растенията, които към днешна дата наброяват към 370. Решението е било взето от екипа, който работи по плана за видоизменение на градината, и бе показано през днешния ден пред жители по време на полемика в районното кметство. 
Прочетете още
Ландшафтният проектант Станимир Шаламанов, изготвял фитосанитарния надзор, съобщи, че от 2017 година насам, когато е изготвяна последната оценка за положение на дърветата, е повишен броя на растения, подлежащи на унищожаване. „ Актуализирахме фитосанитарната оценка и видяхме, че повече от 16 дървета ще би трябвало да бъдат отсечени. Предстои да бъде изработен финален прочит на положението на дърветата от страна на ул. „ Бетовен “ и е допустимо броя им да се повиши с още няколко “, съобщи Шаламанов.

В хода на полемиката бе конкретизирано, че процентът на озеленяване, който градината има  настоящия си тип, няма да бъде повишен . Напротив – поради всички СМР, той ще бъде сведен. Това бе и контрааргументът на жители и експерти в региона на ландшафтната архитектура, които участваха на полемиката. Те показаха опасения, че при сечта на сходна численост растения и без липса на проект тя да бъде обезщетена, е допустимо Дондукова градина да се трансформира в „ голо леке “. Не липсваха напрежение и подмятане на остри реплики от някои представители на гражданското общество.

Притесненията им Стаменов и Шаламанов се пробваха да оборят с това, че при построяването на градината, ще се заложи на уравновесено засаждане и подобаващи растения.

Обвинения бяха хвърлени и към Оперативна програма „ Градини и паркове “, по тази причина че в годините не са полагали съответна растителност в терена, както и не са полагали способени грижи при поддръжката ѝ. На срещата за малко участва шефът на предприятието Веселин Козарев. Той обаче не успа да чуе обвиняванията на експерти, защото напусна заради персонален ангажимент. Докато присъстваше, той даде предложение отсичането на растения да бъде осъществено от наета за задачата компания, а не от „ Градини и паркове “ и увери жителите, че унищожаване на дървета подхващат едвам след надлежна заповед. Козарев акцентира, че планът за Дондукова градина не е бил координиран с предприятието.



От думите на арх. Шаламанов обаче стана ясно, че в случай че това унищожаване не се случи в този момент, то Общината ще загуби пари, само че и ресурсът време . Архитектът акцентира, че дърветата, чието отрязване се планува, или са саморасляци, или са растения, чието здраве е компрометирано. Представи изображения на част от тях, по които зеят хралупи с размер сред от 20 и 40 см., и такива, нападнати от гъбни болести.

Шаламанов сподели, че при тези условия, отстраняването на растенията така или другояче е неизбежно. „ Ако ги премахнем в този момент, се обезпечава време, в което новата подобаваща растителност да се хване “, аргументира се той.

„ Получихме запитвания – „ Добре, не може ли да ги махнете след 5 години? “. Да, можем, само че тогава Дондукова градина към този момент ще е реконструирана, а ремонтът тук е с големи мащаби. Ще бъде сменена цялостната подземна инфраструктура. Тогава да влиза тежка техника, да копае и отстранява дървета, с риск да унищожи построеното, не е рентабилно “, съобщи Шаламанов и добави, че се планува механично премахване на кореновата система на дърветата.

Той бе допълнен от кмета на регион „ Централен “, който съобщи, че оставяйки дървета, за които е ясно, че са заболели, се рискува и сигурността на пловдивчани.

„ При случай ще бъдем отговорни. Бъдете сигурни, че ще компенсираме Дондукова градина с подобаваща растителност и ще съхраним зелената система “, съобщи Георги Стаменов. Той акцентира, че първичния проект за озеленяване не е бил утвърден от Националния институт по недвижимо и културно имущество /НИНКН/, които върнали плана за промяна.

„ Направихме старания оптимално да се придържаме към растения, които са съществували в градината преди години. От Института пожелаха да не се прибавя нов тип растителност “, добави районният кмет.

След дебата жители и експерти, работещи по плана за реорганизация на парка, направиха взаимна разходка из терена на Дондукова, където продължи разискването на здравината на дърветата.

Очаква се за новото озеленяване да дават отговор от консорциума на компаниите „ Ай Ди Ел ” и „ Рестстрой ”, които работят по градината. Те евентуално ще наемат фирма-подизпълнител. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР