По време на разкопки на баня в Ашкелон, Израел, археолозите

...
По време на разкопки на баня в Ашкелон, Израел, археолозите
Коментари Харесай

Костите на около 100 бебета от мъжки пол, открити в канализация от римската епоха, имат мрачно обяснение

По време на разкопки на баня в Ашкелон, Израел, археолозите се натъкват на тъмно изобретение. В канализацията под постройката, издигната през IV в. и употребена до VI в., те откриват костите на близо 100 бебета от мъжки пол, смесени с скотски кости.

Изследване на костите открива, че всички елементи на скелетите са налични, само че заради големия им брой учените не съумяват да разграничат обособените човеци. Доброто им положение подсказва, че бебетата са били изхвърлени скоро след гибелта, " когато меките тъкани към момента са били налице ".

Погребенията в канализацията са необикновени за времето и региона, като в близкия двор на разстояние към 182 метра са открити деликатно заровени бебета в буркани.

" Поради това наличието на бебетата в канализацията ни накара да се замислим, че те може да са жертви на детеубийство ", написа екипът в публикацията си, " или на някакво всеобщо злополучие, което е предизвикало срив в естествените погребални практики ".

Те разсъждават, че в случай че всички деца са били новородени, то те евентуално са били жертви на детеубийство (особено като се има поради, че те не са били мъртвородени, съдейки по големия брой телесни части).

" Ако са били на друга възраст, можем да предположим, че или са умряли от естествена гибел, или са били избити. "

След като преглеждат останките по-отблизо, учените откриват по доста от зъбите им петна от стоманен оксид, който не участва по костите, и го проучват благодарение на масспектрография.

" Железният оксид беше съсредоточен във външния пласт на развиващия се неузрял гланц и може да съставлява артикули от разграждането на хемоглобина, освободени при кървене в устните тъкани по време на гибелта ", написа екипът. " Продукти от разграждането на хемоглобина са разпознати и преди в дентина на зъбите на възрастни, изключително след задушаване. Това се изяснява с изтласкването на кръвта в дентиновите тубули. "

Анализът на костите дефинира, че всички бебета са почти на една и съща възраст.

" Инфантицидът, наподобява, е най-вероятното пояснение за изхвърлянето в канавката само на новородени деца ", написа екипът, като прибавя, че инфантицидът е " необятно практикуван в елинистичните и ранноримските общества " и е употребен в гръцките и римските общества като отблъскващ метод за ограничение на размера на фамилията.

" Изхвърлянето на бебетата в канавката в Ашкелон е извънредно и евентуално отразява или равнодушие, или незабавна мярка вследствие на някаква злополука, като зараза или кръвопролитие ", заключава екипът.

Обикновено обаче са били изхвърляни бебета от женски пол. Друга публикация, която проучва ДНК, с цел да удостовери пола на костите, и открива някои женски бебета измежду многото мъжки, предлага тъмно пояснение: Според екипа банята може да е била обществен дом, а бебетата - нежелано поколение.

" Банята се е намирала в част от римския Ашкелон, която евентуално е била добре позната като квартал на " алените фенери ". Връзката на баните с проституцията се загатва от класическите създатели и се укрепва от архитектурните и епиграфските остатъци от Ашкелон ", написа екипът. " Наличието на жертви от мъжки и женски пол в канавката под банята повдига завладяващата опция, че тези бебета може да са били нежелано поколение на куртизанки, служещи в банята. "

Екипът написа, че в баните са работили и мъже, само че дамите са били по-търсени.

" В Римската империя един от главните източници на проституция са били изоставените деца, които са били спасявани и отглеждани, с цел да работят като проститутки в ранна възраст ", пишат те. " Можем да си представим, че куртизанките от Ашкелон изборно са задържали и отглеждали някои от противозаконните си потомци (предимно от женски пол) в специалността и са изхвърляли други. "

Това пояснение е сложено под подозрение, като историкът Джон М. Ридъл от Държавния университет на Северна Каролина отбелязва, че по това време са били употребявани контрацептивни способи.

" Литературните свидетелства - типичен, средновековни и ранномодерни - са съвсем единни в изказванието, че проститутките са знаели какво да вършат, с цел да предотвратят пълноценна бременност ", споделя той по това време. " Защо тези в Ашкелон да са били по-различни? "

Накратко, под банята от римската ера има канализация, цялостна с кости на бебета от мъжки пол, и никой не по какъв начин тъкмо са умряли.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР