По време на прелитането на кометата Сайдинг Спринг край Марс,

...
По време на прелитането на кометата Сайдинг Спринг край Марс,
Коментари Харесай

Сайдинг Спринг промени марсианската атмосфера!!!

По време на прелитането на кометата Сайдинг Спринг край Марс, автоматизираните междупланетни станции на НАСА и Европейската галактическа организация съумяха да проучват главните свойства на ядрото на кометата, както и да разгадаят по какъв метод кометите въздействат на марсианската атмосфера.

Кометата Сайдинг Спринг идва от далечния район на Оорт, намиращ се на 50 000 астрономически единици от нас.  На 19 октомври тази година тя мина на разстояние едвам 139 500 километра от Марс, което разреши на земни проучвателен апарати да я изучат. Това бе първата комета от този отдалечен район, изучена от галактически апарати.

Данни, получени от галактическите апарати на НАСА “Мейвън ” и “Марс Риконисънс Орбитър ”, както и от европейския “Марс Експрес ”, демонстрират, че отломките от кометата са довели до основаването на краткотраен, само че забележителен пласт от йони в най-външния пласт на марсианската атмосфера – йоносферата.

Освен това прахуляк от кометата е уцелил Марс и се е изпарил високо в неговата атмосфера, което евентуално е довело до забележителен метеорен поток. Отломките довели до обилни краткотрайни промени в горната атмосфера и даже до дълготрайни пертурбации. Наземни телескопи, както и някои галактически телескопи, също следиха неповторимото прикосновение сред кометата и Марс.

Ултравиолетовият спектрограф на сондата “Мейвън ” (която работи в орбита към Марс напълно неотдавна, дойде едвам в края на септември) съумя да откри интензивна ултравиолетова емисия от магнезиеви и стоманени йони в атмосферата след метеорния поток. Понякога на Земята следим метеорни потоци, само че нито един от известните метеорни потоци, които следим, не е довел до подобен резултат. Емисията е доминирала ултравиолетовия набор в продължение на няколко часа, след което се е разсеяла през идващите два дни.

“Мейвън ” също съумя да дефинира тъкмо състава на кометния прахуляк. Анализ, изработен от Неутралния Газ и Йонен Масспектрометър е открил осем вида железни йони – в това число натриеви, магнезиеви и стоманени. Това са първите директни открития по отношение на химичния състав на комета от облака на Оорт.

Инструмент, издигнат от италиански и американски учени на “Марс Експрес ”, пък е съумял да открие повишение на електронната компактност в йоносферата след сближението с кометата.

“Марс Риконисънс Орбитър ” съумя да открие също по този начин, че ядрото на кометата е доста по-малко от предстоящите 2 километра. Ротационният интервал на ядрото е осемчасов, което съответствува с предварителни наблюдения от телескопа “Хъбъл ”.

Космическите задачи ще не престават да следят Марс, с цел да изучат в елементи какви ще са дълготрайните резултати от прекосяването на кометата.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР