По време на преговорите за преговорна рамка на РС Македония

...
По време на преговорите за преговорна рамка на РС Македония
Коментари Харесай

Буяр Османи: Без конституционни промени забравяме за членство в ЕС

По време на договарянията за преговорна рамка на районен съд Македония точно екипът на Северна Македония е желал конституционните промени „ да бъдат оста в решенията на отворените въпроси с България ". Това съобщи външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи. По думите му, той е направлявал този развой, „ с цел да може историческите въпроси да бъдат сведени до права на индивида ", заяви Българска телеграфна агенция.

В изявление за македонската телевизия Канал 5 Османи съобщи, че чака съответните текстове на измененията в главния закон на Северна Македония да влязат в Народното събрание. Така, " откакто се махнат тоновете агитация, жителите сами да се убедят в същността им ".

Той описа, че при изследване на публичното мнение жителите са сюрпризирани, когато се сблъскат с текста на тези промени. „ Повечето от тях са сюрпризирани, че това е изцяло друго от това, което чуват по малкия екран. И когато видят текста и схванат, че българите и в този момент ги има в конституцията в " други ", а в този момент ще бъдат добавени след към този момент изброените общности, към този момент са наясно със същността на измененията. (...) Страхът постоянно господства над рационалността и опозицията употребява това. В какофонията от политическата агитация жителите са жертва. Убеден съм, че хората, които са срещу конституционните промени, желаят фокусът да се върне на полето на историята ", уточни Османи.

В отговор на въпрос коя е идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, която би гласувала за вписването на българите в конституцията, Османи още веднъж напомни, че за пръв път е чул концепцията за конституционните промени като решение на връзките с България „ от почитан чиновник на ВМРО-ДПМНЕ ". Това е станало още когато е станал министър на външните работи. В опозицията има хора, които ясно схващат, че никой не желае името му да бъде запомнено като на човек, " който е закопал европейската вероятност на страната " и че " без конституционни промени страната би трябвало да не помни за Европейски Съюз ".

Преди дни Османи сподели тезата си за депутати от опозицията, които биха подкрепили измененията в Конституцията. На това ръководителят на опозиционната партия Християн Мицкоски отговори, че „ Османи сънува и би трябвало да се разсъни ".

„ Може би (Мицкоски) ще се разсъни, когато види по малкия екран по какъв начин се одобряват конституционните промени ", сподели Османи.

Ако измененията в Конституцията не бъдат признати, " Северна Македония ще се отдели от групата с Албания, Черна гора и Сърбия, които ще стартират договаряния, тъй като Албания няма да ни чака дълго, и ще остане в групата на страни, с отворени въпроси, каквито са Босна и Херцеговина и Косово. А когато прекъсне европейският развой още веднъж идва на дневен ред билатерализацията. Защото от Брюксел ще кажат, че откакто нямаме преговорен развой и имаме проблеми с България, би трябвало да седнем, да ги решим, с цел да продължим от там, до където сме спрели ", сподели македонският външен министър Буяр Османи.

По думите му осъществяването на клаузите в контракта за другарство и добросъседство с България не са включени непосредствено в преговорната рамка, само че там стои условието за съществуване на добросъседски връзки. Договорът с България " е подписан с благосклонност, само че към момента има предразсъдъци, а политическият подтекст изкривява нещата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР