По време на празници повечето домакини прекаляват с приготвянето на

...
По време на празници повечето домакини прекаляват с приготвянето на
Коментари Харесай

Спасете останалата храна от трапезата ето така

По време на празници множеството домакини прекаляват с приготвянето на количество храна. И както знаем, грехота е да се изхвърля храната. Затова откакто минат празниците, започваме да мислим по какъв метод може да съхраним приготвената с толкоз обич храна.

Не всичко обаче е уместно за заледяване. Неподходящи са всички зеленолистни салати, подготвени млечните салати (като Руска салата и Снежанка), както и пресните плодове.

Важно е да подготвим храната, преди да я замразим:

- Месо: Разделя се на порции и се слага в подобаващи пликове или кутии;

- Печено: Също нарязано на порции;

 Замразена кайма

- Яхния: Поставя се в твърда кутия;

- Заешко, пуешко и пилешко месо: Обезкостява се, разделя се на порции и се съхранява в твърда кутия или в пликове;

- Свинско: Чистото печено месо може да се съхранява по-дълго от по-мазното такова. Затова по опция отстранете мазнините и опаковайте пакети с месо, тежащи не повече от 3 кг;

- Зеленчуци: След като са почистени, се бланшират и по-късно се слагат в пликове. Количеството би трябвало да е съобразено с плика. Като максимумът в плик е 1 кг;

 замразени зеленчуци

- Течните и меки храни като сосове, супи и така нататък - в твърди кутии, по опция подобаващи за микровълнова с изключение на за фризер.

Трябва да се съблюдава срокът за предпазване. Времето за оптимално предпазване е:

- Месото се съхранява от 3 до 6 месеца;

- Зеленчуците - от 6 до 8 месеца;

- Готови ястия - до 3 месеца.

Важно! След като е размразена готовата храна, не е целесъобразно да се връща назад във фризера.

Как да готвим със замразените зеленчуци?

Важно е откакто вземем замразения пакет, при готвене да избегнем разкашкването на наличието. Важно е да не се варят. Пуснете ги за секунди да се бланшират във вряща подсолена вода, прибавете ги замразени напряко в ястието или ги пригответе на пара.

Не всички замразени зеленчуци могат да се приспособяват добре към една и съща рецепта. Някои от зеленчуците е добре да бъдат приготвени на пара, други - запържени, бланширани или да се употребяват непосредствено като декорация.

Също по този начин би трябвало да се знае, в случай че включвате замразени зеленчуци в разнообразни типове предписания:

- Замразените царевица, грах и зелен боб имат потребност само от бързо леко блакширане или от слагане на пара;

- Замразените аспержи, брюкселско зеле, броколи, бамя и карфиол са склонни да поемат повече влага, която може да се усили при задушаване и при печене. Резултатът е, че ще станат прекомерно меки и ще изгубят вкусовите си качества. При тяхното подготвяне е желателно да се изпържат или панират. Здравословният вид е да ги прибавите непосредствено към гювеч или ядене в съд от йенаско стъкло.

Простичкият метод за подготвяне на замразени зеленчуци е приготвянето на чорба или яхния от тях. При подготвяне на по-гъсти супи, зеленчуците се прибавят към края на подготвяне на супата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР