По време на празничната вечерна служба в чест на св.

...
По време на празничната вечерна служба в чест на св.
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей връчи църковни отличия на двама българи

По време на празничната вечерна работа в чест на св. Благовещение в патриаршеския храм „ Св. Георги “ във Фенер преди три дни Вселенският патриарх Вартоломей е удостоил с църковни оценки двама българи.

Той е дал наново оценката архимандрит на Харалампий (Ничев), който от десетина години по свое предпочитание мина на служение в тази патриаршия, а от близо три години патр. Вартоломей го назначи да служи на българската православна общественост в града край Босфора, когато изпратеният от Св. синод на БПЦ български духовник ик. Ангел Велков се завърна в София след шестнадесет години служение, заяви " Двери ".

Архим. Харалампий преди този момент служи в няколко български епархии, беше отлъчен от ранг от българския Св. Синод за канонични нарушавания, само че тогава отиде за няколко години и служи като „ Анхиалски митрополит “ към една гръцка разколническа групировка, завърна се във Видинска епархия с „ смирение “ и по този начин стигна до Фенер. А към този момент е „ архимандрит на вселенския трон “.

Другият отличен е ръководителят на българските общности в Истанбул и в Одрин Димитър Йотев, цариграски българин, определен на тези постове през декември 2022 година Той е разгласен за „ архонт-референдарий “ на Патриаршията. Тази архонтска купа (една от десетките там) се дефинира като „ прокурист и представител “ на Патриаршията пред външни за нея институции.

В приветствието си към отличените патриархът е изтъкнал техните качества и заслуги към Вселенска патриаршия, а в отговора си архимандритът декларира, че влиза „ в състава на кръстоносците на престола (патриаршески) “, назовава патриаршията „ пъпа (!) на вселенското православие “, величае патр. Вартоломей за активността му на този пост, наричайки го собствен „ персонален покровител “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР