По време на последната пресконференция на Федералния резерв за 2023

...
По време на последната пресконференция на Федералния резерв за 2023
Коментари Харесай

Най-очакваната рецесия в историята така и не се случи

По време на последната конференция на Федералния запас за 2023 година ръководителят Джером Пауъл не можа да не подчертае изненадващия процес на събитията - необятно предстоящата криза, дължаща се на ограниченията на централната банка за понижаване на инфлацията, по този начин и не се случи.

По време на последната конференция на Федералния запас за 2023 година ръководителят Джером Пауъл не можа да не подчертае изненадващия процес на събитията – необятно предстоящата криза, дължаща се на ограниченията на централната банка за понижаване на инфлацията, по този начин и не се случи.

Пауъл, дружно с икономистите и даже със самите чиновници на Фед, очакваше слаб напредък или даже спад, само че годината се оказа ненадейно постоянна.

Ключът към това отклоняване се криеше в невиждания темперамент на Ковид пандемията и колосалните фискални тласъци, инжектирани от държавното управление на Съединени американски щати – зашеметяващите $5 трилиона, които подтикнаха стопанската система.

Икономистите подчертаха предизвикването, което съставлява прогнозирането в изискванията на невиждани условия. Те постоянно разчитат на исторически модели за прогнозиране на резултатите, само че неналичието на съпоставим интервал прави точните прогнози мъчно постижими.

Един от забележителните аспекти на икономическия роман за 2023 година беше концентриран върху устойчивостта на потребителите в Съединени американски щати. Противно на прогнозите потребителите отприщиха разноски на непредвидени от икономистите нива. Този скок произтичаше от остатъка, насъбран по време на пандемията – удивително нарастване на спестяванията, което нормално не се следи в интервали на криза.

Първоначалната оценка на спестяванията беше преразгледана в посока нагоре, което демонстрира, че през 2023 година потребителите са разполагали с по-голяма покупателна дарба, в сравнение с се предполагаше до момента. Тази непредвидена финансова резистентност направи прогнозите извънредно комплицирани.

Освен това семействата и предприятията изглеждаха предпазени от удара на покачването на лихвените проценти. Очакванията тези нараствания да се отразят на потребителските разноски или на разноските на предприятията бяха доста по-слаби от действителността. Мнозинството от тях си бяха обезпечили ниски лихвени проценти преди или по време на пандемията, което понижи въздействието на последващите покачвания.

Така да вземем за пример, до момента в който лихвите по ипотечните заеми се приближаваха до исторически високите стойности от близо 8%, ефикасните лихви за притежателите на жилища останаха покрай 4%. Тази изолация от измененията в политиката накара потребителите да останат внимателни, което парадоксално предотврати несъразмерното разпъване и спада.

Освен това прогнозите за намаляване на пазара на труда заради по-високите лихвени проценти не се сбъднаха. Секторите, мощно наранени по време на пандемията, като развлекателния и хотелиерския, продължиха да се възвръщат през 2023 година, допринасяйки ненадейно за увеличение на работните места. Пазарът на труда означи забележителен растеж, опровергавайки упованията за повишение на нивото на безработица.

Въпреки разнопосочните отзиви на икономистите за вероятностите за 2024 година – от прогнози за лека криза до връщане към естественото положение – съществува консенсус, че 2023 година бележи забележителна стъпка към нормите отпреди пандемията.

Показатели като откриване на работни места, присъединяване на работната мощ и трендове в заплащането на труда демонстрират устойчиво завръщане към познатите стопански модели, което дава вяра за по-предвидими прогнози в бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР