По време на посещение в Съединените щати във вторник, президентът

...
По време на посещение в Съединените щати във вторник, президентът
Коментари Харесай

Полша предлага: Всички членове на НАТО да харчат 3% от БВП за отбрана

По време на посещаване в Съединените щати във вторник, президентът на Полша Анджей Дуда ще предложи членовете на НАТО да изразходват 3% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита, предава " Ройтерс ".

Руското навлизане в Украйна през 2022 година трансформира защитата в главен приоритет за членовете на източния фланг на НАТО, а Полша харчи към 4% от Брутният вътрешен продукт за подсилване на въоръжените си сили тази година.

" Искам да предложа... страните от НАТО да решат дружно, че условието на алианса ще бъде да се харчат не 2%, а 3% от Брутният вътрешен продукт за защита и че това ще бъде граница, под която безусловно не е целесъобразно да се стига, " сподели Дуда по време на съвещание на Съвета за национална сигурност на Полша.

Той сподели, че отговорът на НАТО към Русия след експлоадирането на войната в Украйна би трябвало да бъде " явен и самоуверен ".

Дуда и полският министър председател Доналд Туск ще посетят Белия дом във Вашингтон във вторник, с цел да отбележат 25-ата годишнина от присъединението на Полша към НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР