По време на парламентарния контрол финансовият министър Асен Василев изнесе

...
По време на парламентарния контрол финансовият министър Асен Василев изнесе
Коментари Харесай

Асен Василев: 56 млн. лв. са дадени за хотели за украинските бежанци през 2023 г.

По време на парламентарния надзор финансовият министър Асен Василев изнесе данни за направените разноски за прехрана на украинските бежанци у нас през миналата година.

По данни на финансовото министерство 56 милиона лв. са за хотелите, а обществените разноски са 1,5 милиона лв.. Над 4000 украинци са получили еднократна помощ и краткотрайна поддръжка за интеграция на труда, като общата помощ е 7 милиона лв., която е за работодателите при наемане на нови лица.

 

" Разходите, които са изплатени от Министерството на туризма към хотелите, където са настанени украински бежанци, за 2023 година са малко по-малко от 20 млн. лева по това перо. За обществени разноски от Министерството на труда и обществената политика са отпуснати общо 1,5 милиона, като са изплатени еднократни помощи на 4076 разселени от Украйна лица с предоставена краткотрайна протекция. По Програмата за развиване на човешките запаси е оказана краткотрайна поддръжка за интеграция на пазара на труда. Това са хора, почнали работа в България при условия, които са същите като за български жители, като общата помощ е 6,8 млн. лева ", съобщи министърът на финансите Асен Василев в пленарната зала във времето за парламентарен надзор.

Само към 2000 са откритите безвъзмездни банкови сметки за заплати и пенсии, уточни също финансовият министър. Безплатните платежни интервенции през банките при преводи на заплати и пенсии влязоха в действие с промени в Закона за държавния бюджет.

Темата влезе в дневния ред поради предложение на Василев в Бюджет 2023 всички заплати във компаниите с 50 или повече чиновници, както и в ресторантьорския отрасъл, да се заплащат единствено по банков път. Идеята беше мярката да способства за изсветляване на стопанската система и изключително на пазара на труда.

 

Министър Василев разяснява:

" Идеята е да се подсигуряват избрани интервенции с тези сметки, включително и онлайн банкиране, което не е обезпечено в настоящия вид на закона, тъй че те да станат по-използваеми за жителите ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР