По време на ограниченията, свързани с Covid-19, хората преструктурираха семейните

...
По време на ограниченията, свързани с Covid-19, хората преструктурираха семейните
Коментари Харесай

Covid-19 преструктурира семейните бюджети

По време на рестриктивните мерки, свързани с Covid-19, хората преструктурираха фамилните си бюджети и парите, спестени от заведения за хранене или почивки бяха вложени в по-скъпи и по-висок клас артикули за повишение на комфорта вкъщи. Например, през първата половина на 2021 година, най-търсеното обзавеждане за спалня струваше 800-850 лв., което е с 30% повече спрямо интервала януари-юни 2020 година. Най-популярният тв приемник е по-скъп с 23% и доближи междинна цена от 750-800 лв., до момента в който година по-рано струваше 600-650 лв.. Това демонстрира новото издание на известната ранглиста „ Топ 10 на погашение “ за интервала януари-юни 2021 година от един от водачите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси.

Последната изпълнена с провокации година съществено повлия и на метода, по който хората купуваха артикули на погашение. В категория, в която търговията по традиция е главно офлайн, броят на поръчките за покупки на артикули на погашение с потребителски заем напълно онлайн остава устойчиво висок. Тази наклонност се изяснява от една страна със обществената отдалеченост, а от друга – с навлизането на комфортни и сигурни принадлежности за извършване на покупки и разпределяне на потребителски заеми, създадени от водачи в региона на онлайн кредитирането като БНП Париба Лични Финанси.

Бъдещето на прехода от офлайн към онлайн извършване на покупки на погашение се удостоверява и от обзора „ Търговията: Презареждане 2021 “ на L’Echangeur – центърът за софтуерни и маркетингови нововъведения на BNP Paribas Personal Finance. Според специалистите, единствено за няколко месеца Ковид-19 изстреля с години напред процеса на цифровизация на търговията на дребно и на потреблението. Пандемията трансформира обичайна метод на работа в тези браншове в завладяваща обвързвана екосистема. В света след Ковид-19 ще бъдем очевидци на безусловна съгласуваност, ръководеща както стопанската система, по този начин и потребностите и упованията на хората.

Това са част от главните заключения новото 22-о издание на класацията „ Топ 10 на погашение “, която се издава постоянно от БНП Париба Лични Финанси в България от 2011 година Нейната цел е да показа ясна картина на потребителското търсене като класира най-търсените модели измежду 10-е най-търсени групи артикули въз основата на заявките, подадени към компанията. Новото издание е основано на заявките за финансиране на покупката на артикули на погашение, получени в интервала януари-юни 2021 година Около 50% от тях бяха за най-търсените артикули.

Харчим 1 250 лв. за по-големи спалня и матрак и 800 за „ интелигентен “ обвързван телевизор

През първата половина на 2021 година хората вложиха повече пари в повишение на виталния си комфорт. В същото време методът към някои покупки става много по-прагматичен и по този начин артикули, в които българите вложиха повече преди година, в този момент заемат по-скромно място в фамилния бюджет. Това се потвърждава от обстоятелството, че в новото издание на класацията „ Топ 10 на погашение “ пет от десетте най-търсени артикули са с по-високи междинни цени. Това са тв приемниците, преносимите компютри, обзавеждането за спалня, матраците и климатиците. Всички тези артикули дават на хората повече комфорт – по-добър сън, по-приятна среда, по-лесна отдалечена работа и обучение и по-добро домашно развлечение. Например, междинната цена на комплект от обзавеждане за спалня и матрак набъбна с 29% до 1 250 лв.. Очевидно българите желаят повече улеснение при спане и харчиха повече пари за по-висок клас обзавеждане. Хората повишаваха комфорта си и с по-модерни климатици. С това се изяснява и растежът на междинната цена на тези уреди с 12% до 1 050-1 100 лв. и изкачването им в класацията от 10-а на 7-а позиция.

Средната цена на тв приемниците също означи впечатляващ растеж от 23% до 750-800 лв.. Според специалистите на БНП Париба Лични Финанси в България мотори на този растеж са два съществени фактора. Първият е софтуерното развиване на тези устройства и смяната в потреблението им. Това не са към този момент единствено тв приемници, а центрове за развлечение, които ни разрешават да гледаме излъчвания и филми онлайн през стрийминг платформи, да слушаме музика от YouTube, да играем игри с HD качество и по този начин нататък. Вторият фактор е Европейското състезание по футбол – българските почитатели на футбола желаеха да гледат мачовете на по-големи екрани със ужасно качество на картината.

Най-значителен растеж в междинните цени беше маркиран в категория „ Преносими компютри “. Обяснението за това е в дългия интервал на „ хоум офис “ и отдалечено образование – хората се нуждаеха от по-мощни машини, с които да извършват ежедневните си задания и да останат свързани с сътрудниците си. Затова и междинната цена на преносимите компютри набъбна с 35,7% и доближи 900-950 лв., до момента в който година по-рано беше 650-700 лв..

В новото издание на класацията " Топ 10 на погашение " се регистрира спад на междинните цени на артикули като смарт телефони - с 60% по отношение на януари-юни 2020 година, перални - спад от 22% и готварски печки, където понижението е от 13%. При смарт телефоните през последните години се следи отчетлива наклонност да се редуват флагмани от премиум марки с бюджетни модели. Освен това, поради рецесията българите подхождат по-разумно към покупки на артикули, които ще употребяват година-две и по тази причина пренасочват бюджетите си към покупка на по-висок клас артикули за дълготрайна приложимост.

Българите се научиха да пазарят на погашение от дивана

Пандемията докара до забележителна смяна в метода, по който хората пазарят на погашение. Традиционно този сегмент в търговията се господства от офлайн покупките, защото клиентите желаят да допрян и тестват продуктите. Заради новата обстановка, броят на поръчките за потребителски заем за покупки на погашение напълно онлайн остава устойчиво висок в първата половина на 2021 година.

Онлайн покупките на погашение бяха подсилени в допълнение и от новаторските принадлежности, създадени от БНП Париба Лични Финанси. Един от тях е приложението „ Дигитална Инфокарта “. То обезпечава елементарен достъп 24/7 до най-важната информация за заема, изпраща известия след заплащане и за идни заплащания или промоции. То обезпечава и елементарен достъп до онлайн каналите за заплащане на банката и пряк достъп до чат-бота за самообслужване.

Друг доста харесван инструмент на банката е лекият развой за отдалечено сключване на контракт на БНП Париба Лични Финанси, с помощта на който клиентът може да пазари на погашение онлайн, да бъде утвърден за заем и да подпише контракт в границите на по-малко от 10 минути, а стоката да бъде изпратена от търговеца още на идващия ден. Преди въвеждането на тази услуга, процесът отнемаше най-малко 5 дни. Сега хиляди българи, които желаят да разсрочат заплащането на стоката в продължение на няколко месеца, могат да закупят мечтаните артикули напълно онлайн по същия комфортен метод, както и в магазините на търговците.

До 2030 година пазарът на доставки с роботи и дронове ще доближи 33 милиарда евро

Изцяло онлайн извършването на покупки на погашение е единствено първата стъпка към голямата смяна в света на търговията, на която ще станем очевидци в идващите години. Според обзора „ Търговията: Презареждане 2021 “ на L’Echangeur – центърът за софтуерни и маркетингови нововъведения на BNP Paribas Personal Finance, секторът на търговията на дребно би трябвало да се ангажира да постанова виновното потребителско държание, като следи за благосъстоянието на хората, а оттова и за бъдещето им. Според изследването, сме изправени пред нова епоха, в която крайъгълният камък е кръговата стопанска система.

Например, към 2030 година роботизираните доставки се чака да бъдат пазар на стойност 33 милиарда евро, което ще отговори на търсенето на хората за бърза доставка до входната им врата. Според изследване на „ Евромонитор “, представено в изследването, за 55% от потребителите роботизираната доставка не би трябвало да лишава повече от два часа, до момента в който все още единствено 19% от ритейлърите могат да доставят стоките за по-малко от 48 часа.

Друга смяна ще бъде движена от напъните за по-отговорно ползване. Това ще засегне дизайна на опаковките и веригите на доставка. Старт-ъп наименуван “Repack ” към този момент предлага отстъпки при еднократна приложимост на опаковките на онлайн поръчки. След като пратката е достигнала крайната си дестинация, куриерът може да вземе опаковката и гратис да я върне към онлайн търговеца за преработване.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР