По време на натоварен работен ден е трудно да намерим

...
По време на натоварен работен ден е трудно да намерим
Коментари Харесай

Медитацията и забързаното ежедневие на работещите хора

По време на претрупан работен ден е мъчно да намерим време, през което да се изключим и да си починем. В огромните корпорации почивките за медитация стават все по-популярен метод чиновниците да се оправят със напрежението и да подобрят продуктивността си, защото даже за минути, тя е извънредно ефикасна. Вече разполагаме с научни проучвания, които удостоверяват какъв брой потребно е да отделяме по няколко минути, с цел да изключим шума към себе си и да се съсредоточим върху присъстието си в сегашния миг и да освободим напрежението.

Неслучайно над 80% от топ мениджърите на най-големите компании медитират, с цел да се оправят с напрежението и с цел да поддържат мозъка си във форма. Но истината е, че всички се нуждаем от универсално използван способ за реализиране на равновесие и баланс. Нещо, което сме позагубили, пробвайки се да балансираме сред работните срещи, дългите часове в офиса, безкрайните телефонни диалози, фамилията и приятелите. Твърде съсредоточени в развиването на кариерата си, все по-рядко обръщаме внимание на най-важните неща, които ни движат напред – нашият разум и нашите мисли.

Медитативните техники и извършения за дишане ни научават да се фокусираме върху дилемите и задачите си и да бъдем ‘тук и сега’, вместо да се разсейваме или да блокираме, когато се претоварим с информация. Също по този начин, медитацията усилва способността ни да запомняме и да взимаме значими решения.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да понижат равнищата на стрес от всевъзможен тип. Около 15-20 минути, прекарани в медитация заран и вечер доста усъвършенстват цялостното ни положение и баланс.

Нека разгледаме няколко съществени изгоди от медитацията, които никой не може да отхвърли:

- Подобрява умеенето за централизация и внимание
- Подобрява психологичното здраве
- Влияе удобно на обществените ни контакти
- Ставаме по-състрадателни и съпричастни
- Намалява склонността към експанзия
- Увеличава устойчивостта на стрес

 Медитацията и забързаното всекидневие на работещите хора

Медитацията подкрепя по-лесното възвръщане на съзнанието неподвижен след претърпяни стрес и стресиращи обстановки. Според научни проучвания в региона на неврологията, практиките на осъзната медитация потискат интензивността на амигдалата (амигдалата е част от лимбичната ни система, която е виновна за управление на страстите в отговор на неприятни гледки, чувства, миризми). Амигдалата най-често се свързва с страсти като боязън и тревога, както и с възприятието на наслаждение в негативен смисъл, т.е. на експанзия. Това значи, че посредством медитативни практики ние можем да направляваме реакциите си по отношение на външни фактори, които ни предизвикат.

Най-добрият метод да получим указания от първо лице по какъв начин да медитираме и да изберем ефикасна за нас техника е като посетим лекция или курс от специалист в региона на медитацията, който е посветил живота си на нея и духовните познания и практики за вътрешния свят на индивида.

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар идва в България, с цел да ни научи по какъв начин да медитираме, тъй че да подобрим трайно качеството си на живот по време на уникален Мастърклас - " Разкриване на безкрайността ", подобаващ и за начинаещи. Събитието ще се организира в границите на два дни на 28 и 29 Януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по целия свят. Основаните от него интернационалните организации (сред които най-известни са " Изкуството да живееш " / The Art of Living и " Международната асоциация за човешки полезности " / The International Association for Human Values) са докоснали и трансформирали живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в областта на йога, по този начин и посредством филантропични и обществени планове.

" Разкриване на безкрайността ", или както се назовава на Санскрит - " Вигян Бхайрав ", е античен ведически ръкопис, който разкрива 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще ни води на странствуване в света на безспорната естетика и безконечност, ще ни преподава на понятен и наличен език, тъй че да открием най-ефективната и налична за нас техника, която да ни служи всекидневно за по-добро качество на живот. Семинарът ще бъде извършен в доста приятна и ведра конюнктура, само че също по този начин ще бъде извънредно трансформиращо прекарване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР