По време на мандата на служебния кабинет се справихме с

...
По време на мандата на служебния кабинет се справихме с
Коментари Харесай

Какво свърши служебният министър на туризма

По време на мандата на служебния кабинет се справихме с всички остри проблеми по мандатната стратегия в бранш туризъм, изпълнихме обещаното и набелязаното преди близо 6 месеца. Това е равносметката на министъра на туризма доктор Илин Димитров по време навън съвещание на Министерски съвет, на което служебният кабинет направи обществен доклад на активността си. Министър Димитров регистрира 19 изпълнени от 20-те заложени точки от мандатната си стратегия. Пред сътрудниците си той акцентира, че се е водил в работата си от експертност, последователност и бистрота и благодари за поддръжката и екипната работа, изключително при разрешаването на двете съществени рецесии за туризма – Украйна и превъзмогването на следствията от COVID-19. Той акцентира положителното съдействие с министър Демерджиев и министър Меджидиев, който още в първите дни на мандата спомага за обезпечаването на спомагателни медицински екипи за туристите по Черноморието.

По думите му единственото, което не се случи, е обединяването сектора, само че явно е належащо време, с цел да узрее секторът за тази концепция.

На 2 август 2022 година служебният министър на туризма доктор Илин Димитров, досега ръководител на Комисията по туризъм в 47-то Народно заседание, встъпи в служба, оглавявайки министерството на туризма в осмия подред длъжностен кабинет и в 100-то държавно управление на Република България.

По време на мандата си министър Димитров и неговият екип се водеха от правила като честност и бистрота, енергични и целенасочени дейности, ясно изразена експертност и професионален метод в решаването на проблемите. В работата си служебният министър заложи на последователност, надграждане и дейни дейности в поддръжка на бранша, както и систематична работа по премахване на съществуващите пропуски и забавяния. Екипът предприе и редица законодателни начинания.

Периодът беше белязан от събитията в Украйна и отшумяващата международна пандемия, поддръжка за хотелиерите и по едно и също време с това демонстрация на взаимност към бягащите от войната, дейна работа по възобновяване на бранш туризъм и подсилване на всичките му сегменти. Бе подложен акцент върху развиването на културния и здравния туризъм, както и върху деен разговор с академичната общественост и съдействие за превъзмогване на казуса с неналичието на фрагменти. Сред предпочитаните действия бяха сложени целева работа по пазари и одобряването на бранд България, действителна работа по цифровизация на туристическата услуга и превръщането й в част от актуалния съвременен свят. Летният сезон надвиши упованията като възобновяване и резултати, а една от най-спешните стъпки, подхванати от министър Димитров в първите дни от мандата му, бе обезпечаването на три спомагателни коли за спешна помощ в Черноморските курорти.

С редица решителни и ефикасни стъпки, в границите на лимитираните пълномощия на един длъжностен кабинет, през миналите близо 6 месеца бяха реализирани забележими резултати:

Към днешна дата са решени проблемите със забавените категоризации на туристическите обекти – от над 1200 забавени категоризации сега чакащите са под 50. Благодарение на екипа на Министерство на туризма за пет месеца успяхме да категоризираме 1316 обекта, което е работа за две години, съобщи министър Димитров. С това бе решен един голям проблем за хотелиерите, защото договарянето на идващия туристически сезон беше сложено под сериозен риск.

*След дейни дейности и срещи от страна на служебния министър, Народното събрание се убеди, че запазването на 9% Данък добавена стойност в туризма е от витално значение за сектора и удължи действието на мярката с година.

*Скоростта за заплащане по филантропичната стратегия за бежанците от Украйна беше удвоена, бе основан работещ механизъм за надзор, с който стартира и проверка на старите заплащания за цялостно изчистване на отговорностите към хотелиерите.

*Бе подсигурен един сполучлив зимен сезон с предстоящ растеж от 10%, а в последвалото извънредно топло начало на зимата единственото изискване за това е да завали задоволително сняг.

*Бяха реализирани забележими резултати от работата през летния сезон – имахме един сполучлив летен сезон с 22% растеж по отношение на предишното лято 2021, който надвиши прогнозите от началото на лятото и който макар военните дейности и загубите на пазари Украйна, Русия и Беларус съвсем се приближава като брой туристи към индикаторите от 2019 година

*През лято 2022 туристите по българските плажове се радваха на по-чисти и безвредни плажове – бяха осъществени 411 инспекции на място, като всеки един плаж бе тестван няколко пъти през сезона.

*Същевременно бе обезпечена съответна и бърза здравна помощ за летуващите, с което се реши един голям проблем за сектора и туристите по българското Черноморие. Министерство на туризма взаимно с Министерството на здравеопазването командироваха медицински екипи с коли за спешна помощ на местата със сериозен дефицит – к.к. „ Златни Пясъци “, Приморско и к.к. „ Слънчев Бряг “.

*Подобри се известността на Бранд България на външните пазари и отношението на българския екскурзиант към националния ни туристически артикул. Пазари като Румъния и Чехия надвишиха основната при оценяването на резултатите 2019 година

*През 2022 година вътрешният туризъм надвиши с 20% предпандемичната, считана за върхова досега, 2019 година След отпадането на COVID-мерките, може да се каже, че това е резултат от извънредно дейното разпространение на вътрешния туризъм и профилираните типове туризъм – културен, обвързван с историческото завещание, здравен и СПА, кулинарен и винен туризъм.

*Министерството на туризма започва дейна работа за националната реклама и бяха въведени някои положителни практики с водещите национални малките екрани и БНР, където ще се  популяризират 100-те национални туристически обекта, в излъчванията за времето на малките екрани се подчертава върху опциите за туризъм, по БНР и в други радиостанции стартира излъчването на 52 излъчвания в час пик на тематика народен туризъм, задействани са връзките с редица локални медии.

*В устрема си за цялостна бистрота в работата, осведоменост на публиката, пределна полза и по-добра връзка с сектора, Министерството на туризма възобнови издаването на Информационния си бюлетин и го трансформира в електронно списание – с настояща информация, богато илюстрирано, със модерна визия, потребни данни и статистика, инфографики, интернационалните вести, информация за идни събития и изложби и не на последно място – давайки естрада на специфичен посетител, представител от бранша, в рубриката си „ Мнението на експерта “. До момента са готови 12 броя, които се популяризират до представителите на сектора и до СТИВ зад граница, а от първите дни на 2023 година на формалния уебсайт може да бъде открит и новият бюлетин „ Култура на фокус “, събрал едни от най-значимите събития, предлагани от деветте ОУТР.

*Министерство на туризма вкара нови правила в търсене на бистрота, като комерсиалните търгове за българските плажове ще бъдат следени от КПКОНПИ, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. „ Връщаме стандарта на работа “, акцентира в умозаключение министър Илин Димитров.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР