По време на криза инвеститорите активно купуват благородни метали, тъй

...
По време на криза инвеститорите активно купуват благородни метали, тъй
Коментари Харесай

Инвестициите в злато: Защо са удачни в моменти на война

По време на рецесия вложителите интензивно купуват благородни метали, защото тези капиталови принадлежности съставляват съответна стока. Вероятността цената на благородните метали да се приближи до нула е незначителна, тъй че рискът от загуба на всички вложени пари също е много дребен.

Традиционно златото се смята за актив за предпазване на стойност, така наречен финансово леговище: в множеството случаи този метал се влага за опазване на средствата, а не за увеличението им. Златните кюлчета да вземем за пример могат да се съхраняват в продължение на епохи, без да се повредят, тъй че цената им не се губи с времето.

Златото се купува освен от частни вложители, само че и за запаси от националните банки. Те попълнят златните си запаси, с цел да оцелеят по време на рецесии, когато цените на другите капиталови принадлежности падат.

Интересно е да се знае, че половината от международното търсене на злато е за бижута, други 40% са капиталово търсене. Индустриалното търсене на благородния метал е единствено 10%, златото най-вече се употребява в производството на електроника.

Правила при вложение в благородни метали, предложени от финансови специалисти на огромната капиталова компания " БКС Светът на вложенията ":

1.Оформете " защитната " част от капиталовия си портфейл от благородни метали. Разнообразете портфейла си.

Инвестирайте 10-15% от средствата си в благородни метали - и това ще бъде защитната част от вашия портфейл. Няма смисъл да увеличавате този дял, защото златото и другите благородни метали са актив, който не генерира паричен поток, за разлика от акциите или облигациите. С него можете краткотрайно да отбраните парите си от инфлация или да изчакате прекосяването на волатилността на пазара, само че без да получите приход.

2.Търговията с благородни метали би трябвало да бъде ситуативна. Повишеното търсене на злато се образува в условия, когато цената на безрисковите финансови активи (например държавните облигации на САЩ) стартира да пада под предстоящата инфлация.

При търговия с благородни метали за потребление в индустрията, обърнете внимание на салдото сред търсенето от страна на потребителите и предлагането от производителите. Преценете излишъка/дефицита на пазара и анализирайте размера на наличните ресурси. Например, дефицитът на паладий през 2019 година, на фона на развиването на производството на електрическите коли, докара до внезапно нарастване на котировките му.

3.Златото е дълготрайна инвестиция. В подтекста на епохи история, благородните метали изпреварват инфлацията, само че съмненията за деня и къси интервали от време са (доста) огромни. Ето за какво в благородни метали си коства да инвестирате в дълготраен проект - 10-15 години.

Защо вложителите купуват злато по време на рецесия?

В ерата на златния стандарт, когато всяка парична единица е можело да бъде разменена за несъмнено количество злато (т.е. е имала златно покритие), този доблестен метал се е считал за поръчител за стойност. Оттогава на златото е присвоен статут на актив " леговище ".

В XXI век обстановката се трансформира. Търсенето на злато се резервира и по време на икономическия спад, само че този пазар, заради ограничавания си размер (ограничено количество метал циркулира на пазара), не е в положение да " побере " всички, искащи да търгуват.

Благородните метали ще останат защитни принадлежности за дълго време, само че всякога реакцията на котировките им по отношение на рецесията може да бъде по-малко сензитивна, разясняват финансови анализатори от " БКС Светът на вложенията ".

Ръстът на котировките на златото се дефинира от упованията на вложителите (всички са привикнали с обстоятелството, че при идната рецесия търсенето на метал би трябвало да се увеличи), а не от действителната нужда от физически метал.

Как се трансформират цените на благородните метали по време на рецесия? Когато главните лихви са ниски, инфлацията се повишава и наближава рецесия, цената на златото пораства, и в по-малка степен тази на среброто.

Обобщено казано, при вложение в злато, главното е:

1.В благородни метали може да се влага, като се купят кюлчета, капиталови монети, или да се открие безналична сметка в злато. сметка.

2.Може да се влага и в скъпи бумаги - акции на златодобивни компании, " златни " взаимни фондове и ETF.

3.Инвестирайте единствено 10-15% от портфейла си в благородни метали, поучават съумели вложители - това ще бъде " защитната " част от капиталовия ви портфейл.

4.Струва си да инвестирате в благородни метали в дълготраен проект - 10-15 години.

5.Търговията с благородни метали би трябвало да бъде ситуативна, т.е. съгласно обстановката на пазара. Ръстът на котировките на златото по време на рецесията се основава на упованията на вложителите, а не на действителната потребност от физически метал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР