По време на коледно-новогодишните празници, когато се извършват милиони банкови

...
По време на коледно-новогодишните празници, когато се извършват милиони банкови
Коментари Харесай

Зловреден софтуер мами потребители в социалните мрежи

По време на коледно-новогодишните празници, когато се правят милиони банкови преводи и разплащания, хакери ползват скица, посредством която могат да съберат не дребна сума от доверчиви консуматори на обществената мрежа. След като хакнат профил, ботове пишат на другари във ФБ от името на злоупотребения акаунт, да им преведат пари по банков път или да им изпратят ваучър за подарък на избрана стойност.

За подобен случай от тези дни бе алармиран iNews.

" Получих изненадващо известие в Месинджъра на ФБ, че мой другар, живеещ в Съединени американски щати, ми е изпратил пожелан от мен подаръчен ваучър за 150  щ. д (gift card). От мое име е изпратен и сякаш мейла ми, на който да пристигна скъпият ваучър. Приятелят ми незабавно е закупил и изпратил на посочената поща желаното ”, оплака се Е. Р. от София пред iNews.

" Нещо повече, хакерите са поискали от ФБ админите да блокират профила на моя другар в моя Facebook, с цел да пресечен или най-малко – забавят, връзката посред ни, а по този метод да мине повече време и да стане още по-трудно, т.е. напълно невероятно, следенето им ”, изяснява пострадалият.

" Най-вероятно става дума за ботове – особено основани за задачата стратегии, които ви пишат от името на другар. Те са толкоз съвършени, че доста мъчно бихте се усъмнили в тях. И - който се върже, нормално " прежалва ” едни пари ”, разясни компютърен познавач пред iNews. " Когато пък по една или друга причина им давате непринудено и банковата си сметка/карта, нарушителите хем получават пари от вас, хем могат да точат когато и колкото си изискат от картата ви. ”

" Що се отнася до паролите, това не е комплицирано – те по-скоро се отгатват, не се разрушават, спомнете си, да вземем за пример, кино лентата отпреди още двадесетина години " Парола: Риба – меч ”. Освен това, когато запазвате паролите си, браузърът ви образува един длъжностен файл, в който те се пазят, и по този начин елементарно могат да бъдат видени или пък файлът – откраднат, през браузъра ви ”, обясни още той. И показа за случай, в който пък консуматор непринудено е дал и-мейл паролата си. " Уж другар на жертвата беше изискал от нея да изпрати свое писмо от нейната поща, а доверчивата душа, без да заподозре нищо, му беше написала паролата на мейла си. Резултатът – хакнати сметки във ФБ, Вайбър и къде ли още не ”, описа още той.

И разказа: " Системата е толкоз съвършена, че хората доста мъчно хващат измамите и до момента в който не им се случи, не имат вяра, че това е допустимо ”.

По думите му излиза наяве още, че основателите на ботове разчитат на няколко фактора.

Първо, на доверчивостта на хората. Щом ти написа другар в Месинджър, значи сигурно е той самият, считат нормално те.

Второ, на светкавичната първосигнална реакция – човек незабавно кликва на изпратен линк или дава поискана помощ, изключително в случай че е от " непосредствен ”. (На същия принцип разчитат и " ало ” измамниците – човек няма време да намерения, а незабавно се притича на помощ на сякаш потърпевшия си родственик.)

Трето, крадците прибират постоянни, само че дребни суми посредством откраднатите банкови данни, да вземем за пример по 2, по 5 долара/лева седмично. Само че от стотици сметки. Така се получава много солидна сума. В последна сметка, те рано или късно се издават, тъй като стават алчни и стартират да дърпат по-големи суми, когато нормално ги и хващат.

И четвърто, потърпевшите не подхващат ограничения против причинителите -  да не ги вземат за балами, а и тъй като сумите са дребни; не завеждат каузи, тъй като няма по какъв начин да се осъди бот. Всичко това е измислено по този начин, че да не си коства да се занимаваш с измамниците. 

Как да се предпазим?

" Правилата са няколко и са доста елементарни. Първо, не запаметявайте на компютъра или мобилното си устройство никакви пароли – въвеждайте ги всякога, въпреки да е досадно и да лишава време. Второ, не отваряйте съмнителни писма и линкове, получени в месинджъра или пощата си. Трето, в случай че някой ви изиска материална помощ виртуално, проверете персонално дали в действителност е той – просто  му звъннете! И не на последно място, в случай че са откраднали банковите ви данни, безусловно сменете картата и номера на банковата си сметка ”, заключи компютърният познавач.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР