По време на изпълнено с напрежение заседание Международният наказателен трибунал

...
По време на изпълнено с напрежение заседание Международният наказателен трибунал
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага прочете последните си присъди

По време на изпълнено напрегнато съвещание Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия прочете своите последни присъди. То обаче не мина без ужас, откакто някогашният боен пълководец на босненските хървати пи от шишенце, в което се допуска, че е имало отрова.

Секунди, откакто чу, че обжалването на 20-годишната му присъда не е задоволено, 72-годишният Слободан Праляк извика яростно, че не е нарушител, след което отпи от малко кафяво шишенце в ръката си.

Заседанието беше неотложно прекъснато, откакто неговият юрист извика: „ Клиентът ми сподели, че е изпил отрова “.

По-късно стана ясно, че Праляк е жив и получава здравна помощ. Според публицисти на организация „ Франс прес “ минути след случая пред постройката на съда е пристигнала кола за спешна помощ и хеликоптер. На мястото са пристигнали и медицински екипи за незабавна помощ.

Безпрецедентната сцена се случи, откакто съдът удостовери и 25-годишната присъда на някогашния министър председател на самопровъзгласилата се Хърватска република Херцог-Босна Ядранко Пърлич.

Едно от обвиняванията против Праляк е за разрушаването на моста от 16 век в град Мостар през ноември 1993 година, което съгласно съдиите по време на първото четене на присъдата е предизвикало „ непропорционални вреди на цивилното мюсюлманско население “.

Превърнал се в знак на разрушенията в Босна по време на войната, мостът от времето на Османската империя по-късно е възобновен. Въпреки това градът мъчно се възвръща от конфликтите сред хървати и мюсюлмани, по време на които 80% от източните му елементи на изцяло разрушени.

Въпреки голямото значение на моста за мюсюлманското население в своята присъда съдиите частично удовлетвориха обжалването на Праляк, защото съгласно тях мостът е бил законна военна цел по време на спора.

Босненските хървати и мюсюлмани са съдружници против сърбите по време на войната в Босна и Херцеговина, само че все пак в продължение на 11 месеца от 1993 година до 1994 година се борят между тях. Праляк е пълководец на военните сили на босненските хървати, известни като Хърватски съвет за защита (ХСО), от юли до ноември 1993 година /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР